Дегу е малък симпатичен гризач, гост от равнините и планините

...
Дегу е малък симпатичен гризач, гост от равнините и планините
Коментари Харесай

С какво се храни дегу?

Дегу е дребен приветлив гризач, посетител от равнините и планините на Чили, който неотдавна е домакински любим, избиран поради симпатичната си осанка и пъргавина, съчетани с положително здраве, макар нежната осанка.

Това скромно и екзотично за нас животинче е скромно, изключително що се отнася до храната. В естествените му местообитания то живее измежду нищожна хранителна среда и по тази причина в домашни условия няма потребност от особено хранене на дегу. Засега няма особено готови фуражи за него, защото неотдавна е измежду домашните питомци.

С какво се храни дегу?

Отговорът на този въпрос е напълно елементарен - такава, която е оптимално покрай тази в естествената му среда. От готовите храни, най-близо до потребностите му е храната за морски свинчета и златисти хамстери, смесена в съответствие 2:1, защото в хранително отношение Дегу са по-близки до морските свинчета. Смесите могат да бъдат обогатени и с други фуражи, само че в дребни количества. Примерно овесените ядки, стафидите и рошковите могат да извършват такава роля.

Самата храна на дегу има следния състав:

- Груб фураж - в естествената среда Дегу се хранят с безпаричен на хранителни субстанции фураж - суха трева или кора на дървета. Тяхната храносмилателна система се е нагодила към такава храна и когато им се дава единствено обогатена от индивида, те получават храносмилателно разстройство. Затова прясното сено и грубият фураж постоянно ще бъдат нужни на този гризач като баласт. Сеното би трябвало да се пази от овлажняване.

- Пресен фураж - това са зеленчуците, плодовете и други зелении. Той е като за морски свинчета моркови, алабаш, целина, зеле, марули. Може да одобряват и листата на някои от тях.

- Хранителни добавки и деликатеси - черен или стандартизиран самун, клончета от някои дървета.- ябълка, слива, бреза, леска, дъб и други, само че не всички овошки са подобаващи. Пръчките за гризане са нужда, с цел да може Дегу да поддържа зъбите си.

 Дегу

- Не всички Дегу одобряват белтъчини. Брашнестата гъсеница, която е обичана на гризачите, не се харесва на Дегу. По-скоро може да дъвчат изсушено месо или ленти от биволска кожа, които са за кучета и по този метод гълтам частички от нея. Много деликатеси съдържат мазнини и по тази причина не са подобаващи.

- Ядките и корените е добре да се дават единствено като деликатес, не са главно хранене.

Количеството на храната на дегу се дефинира от това какъв брой е питателна, само че нормално им се дава не повече от 4 грама семена дневно, които е добре напряко да се изсипят на пода на клетката, тъй като животното Дегу разсипва паничките незабавно.

Водата за пиянство е проблематичен миг, тъй като те разсипват паничките, само че пък могат да карат и без вода дълго време, в случай че фуражът е задоволително апетитен и им дава нужната влага.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР