Дефицитът на държавния бюджет е ще бъде леко по-нисък през

...
Дефицитът на държавния бюджет е ще бъде леко по-нисък през
Коментари Харесай

Брюксел: Пакетът мерки за високите цени пречи на фискалния баланс

Дефицитът на държавния бюджет е ще бъде леко по-нисък през 2022 година, достигайки 3,7% от Брутният вътрешен продукт, падайки от 4,1% през 2021 г.

Докато разноските за множеството ограничения за поддръжка по време на пандемията падат от 4,3% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година до 1,8% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, новите ограничения в отговор на високите цени на силата и военната експанзия на Русия против Украйна пречат на възобновяване на фискалния баланс. Това се показва в пролетния пакет от документи, свързани с координирането на икономическата и фискална политика в Европейски Съюз.

Въпреки това се предвижда дефицитът да спадне до 2,4% през 2023 година на фона на позитивно влияние на вложенията върху стопанска система и последователното унищожаване на Коронавирус ограничения.

Съотношението на държавния дълг на България нараства нищожно до 25,3% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година с в допълнение нарастване до 25,6% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година заради непрекъснатите дефицити. В същото време би трябвало да се означи, че дългът като % от Брутният вътрешен продукт понижава.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР