Дефицитът на барут пречи на борбата на Европа да осигури

...
Дефицитът на барут пречи на борбата на Европа да осигури
Коментари Харесай

Европа се бори с недостига на барут при доставката на снаряди за Украйна

Дефицитът на барут пречи на битката на Европа да обезпечи стотици хиляди снаряди за отбранителните старания на Украйна против съветските нашественици.


„ Всички осъзнахме нуждата да се надигнем пред дефицита на някои съставни елементи, изключително на барут “, сподели френският президент Еманюел Макрон след среща на съдружниците на Киев в Париж.

„ Барутът в действителност е това, което ни липсва през днешния ден “, акцентира той.

Барутът се употребява в метателни заряди, които изхвърлят артилерийски снаряди - като общоприетите на НАТО 155-милиметрови снаряди, употребявани в доста оръдия, изпращани в Украйна - на дистанции от десетки километри.

„ Прост избухлив артилерийски снаряд има три елементи - железен корпус, високоексплозивен главен заряд и детонатор “, нормално надъхан да задейства гърмежа при удар, изясни Йохан Хьохерл, специалист по муниции в университета на немските въоръжени сили в Мюнхен.

" Метателните заряди нормално са обособени, тъй като артилеристите употребяват един или два, до шест или даже осем според от стремежи обхват ", добави той.

Във видеоклип на своя уеб страница немският производител на оръжия Rheinmetall илюстрира цилиндри със заряд, цялостни с взривни топчета, които се слагат зад снаряд в пандиза на оръдие.

Иновация на работното място


Европа има доста дребен брой производители на взризни субстанции, споделя Жан-Пол Молни, заместник-директор на френския Институт за интернационалните и стратегически връзки (IRIS).

Сред тях са компании като Eurenco, която работи във Франция, Белгия и Швеция, и Nitrochemie, чийто мажоритарен притежател е Rheinmetall, с обекти в Германия и Швейцария.

Тъй като доста страни упорстват за пренасяне на производството вкъщи, Франция " е в развой на пренасяне на част от производството на Eurenco в Бурж ", на към 200 км южно от Париж, сподели Молни.

" Основният въпрос е количеството на продукцията ", акцентира той.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон съобщи в Париж, че блокът също се сблъсква с провокации при намирането на нужните първични материали за снарядите.

" За производството на барут е нужен характерен тип памук, който в множеството случаи идва от Китай ", сподели той.

Нитроцелулозата, известна още като трещящ памук, е основна съставна част при производството на барут.


" Ако не знаете, доставките на този памук от Китай стопираха като че ли инцидентно преди няколко месеца ", изясни Бретон.

През последните години Китай и Русия усилиха икономическото си съдействие и дипломатическите си контакти, а стратегическото им партньорство стана още по-тясно след нахлуването в Украйна.

В Русия тази седмица заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун съобщи, че двустранните връзки " са в най-хубавия си интервал в историята ".

Бретон уточни, че скандинавските страни са намерили сурогат на китайския памук.

" Работи се по нововъведения, точно с цел да се отговори на потребността от барут, тъй като през днешния ден имаме проблеми с наличността му ", предизвести той.

Дружествата, произвеждащи заместващи съставки, ще бъдат измежду определените за безплатни средства в границите на Акта на Европейски Съюз в поддръжка на производството на муниции (ASAP), който ще бъде разгласен идната седмица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР