Дефектни или стари болтове са възможната причина полукрилото на винтомоторния

...
Дефектни или стари болтове са възможната причина полукрилото на винтомоторния
Коментари Харесай

Ето каква е причината за самолетната катастрофа край Оризари

Дефектни или остарели болтове са вероятната причина полукрилото на винтомоторния аероплан да се откъсне по време на полет над стадиона в пловдивското село Оризари. Това е една от главните версии на проверяващите за техническа нередовност на машината, написа "Монитор ".

При съдбовния полет на 20 април починаха водачът Стефан Василски, на 45 години, и пасажерът с него - 18-годишният Валентин Аламански. Те изхвърчали с лекия аероплан от пистата на локалния аероклуб в Белозем. Загиналият Василски е бил съсобственик на клуба и е бил лицензиран водач на този клас самолети. Хората от Белозем настояват, че той самият е направил самолета си, доставен му като КИТ за сглобяване.

Причината полукрилото да се откъсне, може да бъде в стиковъчните болтове. Те са изключително сериозни крепежни съставни елементи, свързващи полукрилото със силовата конструкция на фюзелажа. В множеството модели летателни апарати това закрепване постоянно се инспектира, а при нальот от избран брой часове, се подменя, изясни експерт от военната авиация.

По думите му макар, че нормално въпросните болтове имат тип на стандартни крепежни детайли, които могат да се намерят във всяка железария, при използването им в авиацията, се залага да имат характерни условия. Това значи, че би трябвало да имат избрана здравина, старания на опън, на прегъване и така нататък, които са утвърдени само и единствено от производителя на летателния уред. В авиацията се употребяват характерни сплави и постоянно на болт със напълно стандартен тип цената е десетки или стотици пъти по-висока от тази на елементарния.

Авиоспециалистът прецизира, че всички тези неща са от компетентността на особено подготвени техници и инженери. В леката авиация обаче не е ясно кой следи спазването на тези механически условия, какви са противоположните връзки с производителя на машината и кой сертифицира техническата редовност на самолетите. Това, по думите му, са изключително значими аспекти, когато летателният уред е очакван и за транспортиране на пасажер или пасажери.

Леките летателни апарати имат минимални условия към качеството на пистите, от които изхвърчат и кацат. Дори да са спазени всички механически условия по обслужването, то нарасналите равнища на трептения от терена, в резултат на неравности, могат да бъдат причина за дефектиране на основни съставни елементи в структурата. Ето за какво се следи качеството и сертификацията и на площадките за политане и кацане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР