Deezer и Universal ще стартират модел за стрийминг, ориентиран към артистите

...
Universal Music Group и Deezer ще стартират съвместно модел за
Коментари Харесай

Universal Music Group и Deezer ще стартират съвместно модел за стрийминг на музика, насочен към генериране на по-големи възнаграждения за артисти.< /p>

Това ще означава, че на изпълнителите ще се плаща повече, ако потребителите избират активно да слушат тяхната музика, вместо да го правят, защото песента се възпроизвежда автоматично.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Песните, които се появяват в алгоритмични плейлисти, също ще генерират по-малко пари от тези, избрани от потребителите.

Deezer ще стартира модел във Франция по-късно тази година.

Ходът може да има значително въздействие върху музикалната индустрия, особено ако големи стрийминг услуги като Spotify или Apple Music коригират своите модели.

Сътрудничеството е предназначено да „възнагради по-добре артистите и музиката, която феновете ценят най-много“, казаха Deezer и Universal в съвместно изявление в сряда.< /p>

Това е отговор на пренаситения настоящ модел за стрийминг на музика, който според тях „трябва да бъде преосмислен“, за да насърчи „смислена ангажираност“ между слушатели и артисти .

Това ще включва замяната на „шумово съдържание, което не е изпълнител“ – като амбиент фонова музика, популярна сред хората, които работят от вкъщи – със собствено съдържание на Deezer , които няма да получават възнаграждения.

'Удавяща се музика в море от шум'

Главният изпълнителен директор на Deezer Джеронимо Фолгейра описа този ход като „най-амбициозната промяна на икономическия модел от създаването на музикалния стрийминг“ и такъв, който ще „подкрепи създаването на висококачествено съдържание през идните години“. фенове", като същевременно "подкрепя справедливостта в индустрията и се справя с измамите.

"Няма друга индустрия, в която цялото съдържание да се оценява еднакво и това трябва да е очевидно на всички, че звукът от дъжд или пералня не е толкова ценен, колкото песен от любимия ви изпълнител, предавана в HiFi", каза той.

"Целта на модела, ориентиран към артиста, е да смекчи динамиката, която рискува музиката да бъде удавена в море от шум, и да гарантираме, че подкрепяме и възнаграждаваме артистите по-добре на всички етапи от кариерата им, независимо дали имат 1000 фена, 100 хиляди или 100 милиона.“

„В момента авторите на хитови песни карат Ubers.“Когато групите разбиват китари, това ми разбива сърцето.„Килимът може да бъде издърпан по всяко време“, казват инди звезди

Правителството има разследва стрийминг на музика от 2019 г., а през 2021 г. установи „дисбаланс“ в авторските възнаграждения. Тя стартира работна група, която конкретно да разгледа как се компенсират изпълнителите.

През май тази година музикалната индустрия се ангажира да подобри метаданните за проследяване на песни при поточно предаване на музика платформи, след широко разпространена критика от артисти.

Това се случи, след като създателите казаха, че не получават справедливия си дял от възнагражденията, когато песните им се възпроизвеждат в услуги за стрийминг, с плащания различни в зависимост от това как музиката е била предавана поточно или от индивидуалните споразумения на изпълнителите с лейбъли или дистрибутори.

Един бивш съветник на Spotify предложи по-справедлив „алтернативен модел“ с „потребител -центрична платежна система", при която абонаментната такса на дадено лице ще бъде разделена между изпълнителите, които слушат.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР