Дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, ще започнат

...
Дебатите по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, ще започнат
Коментари Харесай

Народното събрание обсъжда вота на недоверие, в условията на протести под прозорците си

Дебатите по вота на съмнение, импортиран от ГЕРБ, ще стартират през днешния ден, 21 юни, в 11 часа. Гласуването на самия избор ще е минимум 24 часа след края им и се чака да бъде най-рано в сряда следобяд, само че по-вероятно - в четвъртък сутринта.

За да бъде сполучлив вотът, са нужни 121 гласа против кабинета на Кирил Петков.

Така 6 месеца след клетвата, кабинетът на Кирил Петков е изправен пред най-сложната парламентарна обстановка, която ще е решаваща за бъдещето му.

Или държавното управление на " Продължаваме промяната " ще влезе в историята с рекордно бърза загуба на доверие на фона на кабинетите, образувани след 1989 година, или ще оцелее на ръба на пропастта, която " ИТН " разтвори.

Ако се повтори обстановката от 16 юни, когато Има Такъв Народ съумя да сплоти общо 125 гласа и в профил Никола Минчев като ръководител на 47 Народно събрание, Кирил Петков ще би трябвало да подаде оставка.

Поне един народен представител от групата на Има Такъв Народ към този момент смени волята си - в края на предходната седмица,.

Партиите от ръководството - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", имат общо 109 депутати, плюс шестимата някогашни депутати на Слави Трифонов, вършат 115 гласа против оставката на кабинета " Петков ".

Ако Народното събрание въпреки всичко отхвърли вота на съмнение, ново предложение за събаряне на държавното управление на същото съображение не може да се прави в идващите 6 месеца.

Ако вотът на съмнение обаче е сполучлив, министрите ще подадат оставка, само че ще продължат да извършват отговорностите си до избора на ново държавно управление в границите на сегашния парламент или до назначението на длъжностен кабинет от президента Румен Радев.

По Конституция президентът би трябвало да връчи мандата още веднъж на " Продължаваме промяната ", с цел да опитат да създадат ново държавното управление, като най-голяма парламентарна мощ. Ако не съумеят, след тях на ред ще са ГЕРБ, третият мандат се връчва по желание от президента.

Процедурата може да отнеме от десетина дни до към месец според от това какъв брой бързо президентът разпорежда следващия опит за сформиране на кабинет и какъв брой бързо получава назад връчените мандати.

Няколко митинга ще има през днешния ден към Народното събрание. Столична община разгласи, че общо 11 уведомления за митинги и демонстрации в региона на Народното събрание, са подадени за интервала от 21 до 23 юни.

Министерството на вътрешните работи още през вчерашния ден разгласи, че подхваща ограничения по постъпили сигнали за изявления в обществените мрежи, които приканват към ескалация на напрежението по време на плануваните за тази седмица митинги. Това излиза наяве в прессъобщение от институцията.

От Министерство на вътрешните работи показват, че задачата е " незабавното определяне на лица, които приканват към противоправни дейности ". Проверки ще има в цялата страна.

Ето и досега декларираните митинги:

Националистическото придвижване „ Хан Кубрат ” провежда митинг пред Народното събрание поради позицията на България за Република Северна Македония, против инфлацията и скока на цените на горивата и електрическата енергия. Протестът стартира в 11:00 часа в пространството сред Народното събрание и катедралата „ Свети Александър Невски ”.

От 12:00 часа Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг под надпис „ Не предавай Македония ”. Сутринта няколко индивида от партията, водени от Ангел Джамбазки, се събраха пред дома на премиера Кирил Петков, тъй като желали да им изясни позицията за Македония.

В 17:00 часа пред Народното събрание е проведен протест на партия „ Възраждане ” с искане за оставка на държавното управление и привикване на предварителни парламентарни избори.

От 18:30 в региона сред " Свети Александър Невски " и служебния вход на Народното събрание, ще има проява в поддръжка на държавното управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР