Дебатите и гласуването на бюджетната рамка на страната за 2020

...
Дебатите и гласуването на бюджетната рамка на страната за 2020
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в разгорещен дебат заради Бюджет 2020

Дебатите и гласуването на бюджетната рамка на страната за 2020 година не престават към този момент няколко дни. Управляващите и опозицията към този момент си размениха много обидни думи в пленарната зала, макар че по-късно стигнаха до единодушие минималната пенсия от 1 юли следващата година да стане 250 лв., а майките да получават по 380 лева за втората година от майчинството. Днес народните представители ще гласоподават Бюджет 2020 на второ четене. В него са заложени 10% нарастване на заплатата в администрацията, 17% повече за учителите и 15% за обществените служащи. ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Оперативна програма обаче придвижиха дебата за бюджетната рамка и в народен ефир.

„ За по-малко от три години минималната пенсия се е нараснала с над 50%. През 2017 година възнаграждението е било 160 лева, а това лято ще стане 250 лева „ ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” стартират да връщат доверието в пенсионната система, тъй като тя беше изгубена за много потомство. През 1997 година пенсията беше 3 $ ”, съобщи в ефира на bTVАлександър Иванов от ГЕРБ.

Председателят на обществената комисия в Народно събрание и народен представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов отбрани позицията, че сумата за минимална пенсия не би трябвало да се вдига механично. По думите му абсурдът в пленарната зала е бил провокиран, тъй като размерът на сумата е политическо решение, което не е съобразено с редица фактори.

„ Това нарастване, което се предлага от 250 лева коства в допълнение на бюджета 80 млн. лева Безпрецедентно е това, което взеха решение ръководещите, тъй като тези пари ги няма в бюджета ”, сподели още Хасан Адемов.

„ Сигурен съм, че до края на мандата ще създадем минималната пенсия 300 лева, онази заветна сума, която беше в основата на нашата акция. Факт е, че над 50% се усили сумата за 2 години и половина – това е сериозна заслуга ”, разяснява Александър Сиди от „ Обединени патриоти ”.

Според Надя Клисурска от Българска социалистическа партия трябвало всички пенсии да бъдат преизчислени, тъй като разликата в сумите, които получават старите и новите пенсионери е прекомерно огромна.

„ Старите пенсии надалеч изостават зад новите. Нашето предложение за нарастване на минималната пенсия на 300 лева е доста по-справедливо, в сравнение с заложеното в Кодекса за обществено подкрепяне ”, съобщи още Клисурска. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР