Дебатът за това дали е редно или не климатикът да

...
Дебатът за това дали е редно или не климатикът да
Коментари Харесай

Защо не трябва да включвате климатика веднага след стартиране на двигателя

Дебатът за това дали е редно или не климатикът да се задейства неотложно след пускане на мотора бушува с цялостна мощ от много години. Всеки водач има своята версия по въпроса. Но какво е най-полезно за автомобила и лидера - ви описваме в този момент.

Ние сме последователи на обстоятелството, че в действителност е по-добре да не включвате охладителя незабавно, а да изчакате най-малко няколко минути. В последна сметка в жегите купето на колата е доста горещо. Горещите пластмаси, изключително при по-старите коли, отделят разнообразни нездравословни субстанции. Шофьорът вдишва, да речем, бензенови фракции, а климатикът форсира процеса.

Да не забравяме, че и изпарителят се загрява. Ако не се почисти, тогава бактериите също навлизат в назофаринкса през въздуховодите, причинявайки разнообразни вирусни болести. Така че е по-лесно да отворите прозорците, с цел да освободите бързо горещия въздух, в сравнение с да карате климатика да се напряга. 

Не забравяйте и, че компресорът се върти от работата на захранващия блок. А всеки мотор с вътрешно горене, след пускане има нараснало натоварване. Той се нуждае от сила, с цел да завърти коляновия вал, само че в случай че пуснете и климатика го товарите с още един консуматор на сила, а той към момента не е подготвен.

Не е елементарно и за акумулатора, който е заставен да дава нараснал стартов ток. Ако непрекъснато държите климатика включен, при всяко пускане се получава хронично недозареждане на батерията. Генераторът към този момент не е в положение да го компенсира. Тоест батерията последователно ще стартира да се изтощава и скоро ще би трябвало да бъде изхвърлена. 

Желанието да се охлади купето допустимо най-скоро е обвързвано и с увеличение на разхода на гориво. Според резултатите от измерванията на редица автоексперти, в първите минути на работа на мотора с включен климатик, той покачва разхода на гориво с 25%. След това, когато моторът влезе в естествен режим, този разход понижава фрапантно, написа automedia.

Между другото, доста от производителите на коли са наясно с всички тези проблеми и с цел да си нямат неприятности дават по този начин наречените функционалности за закъснение на натоварването. Такива има да вземем за пример в редица модели на Citroen: след пускане на мотора, даже в случай че климатикът е включен, той се задейства след няколко секунди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР