Дебатът за фалшификацията на изборите мина съвсем в началото на

...
Дебатът за фалшификацията на изборите мина съвсем в началото на
Коментари Харесай

Радостин Василев: Задава се най-тежките избори

" Дебатът за фалшификацията на изборите мина напълно при започване на вчерашното съвещание. За мен е несъмнено ясно, че опитът демонстрира 12 години обратно във времето избори се фалшифицират с хартия. През последните 2-3 избора, когато машините към този момент са въведени няма нито един потвърден случай на корист с вота на жителите ", това съобщи пред Българска национална телевизия Радостин Василев от Политическа партия.

" Гаранцията на машината беше доста сериозна до нощес. И тя беше, че може да се направи информация от разписката, която излиза с нейното преброяване за резултата, който излиза от машинния протокол. След нощес, машината към този момент е един принтер и секционната изборна комисия на края на деня брои тези разписки и основава още веднъж книжен протокол. Няма да има машинен протокол. Това ще сътвори голям безпорядък. Ще имаме най-тежките избори, които са провеждани в миналото в България ", по този начин Василев разяснява решението на Народно събрание за връщане на хартиената бюлетина.

" Хубавото е, че остана въпреки всичко записът в машината. Ще има памет, само че с цел да се доближи до тази памет, флаш паметта, би трябвало да се водят каузи. Няма предпочитание, от страна на Хартиената коалиция, да се принтира нещо от машината, с което секционната комисия да види изчисленията. И да съпостави дали е правилно, това което те са изброили с разписките ", добави Василев.

" ЦИК ще разполага с флашките от всички секционни комисии, само че няма да може да ги дава свободно. Снощи Хартиената коалиция, на процедура вкара един принтер за принтиране на хартиени бюлетини, посредством електронно гласоподаване ", сподели Василев.

" Район " Чужбина " е непокътнат, при липсса на предпочитание от страна на Хартиената коалиция даже за обикновени насоки в метода на установяване на мандатите. ГЕРБ, Движение за права и свободи И Българска социалистическа партия отхвърлиха да обсъдим опцията, да определим метод на ЦИК, да въведем един обикновен механизъм, по който да се дефинират мандатите. Сега регион " Чужбина " ще го има, той ще действа, както до момента, просто на хартия, няма да има избрани мандати за него. На процедура, той остава мъртъв " сподели още Василев. 

" Най-вероятно ще има преформатиране на мандатите, само че това ще стане ясно от решенията на ЦИК. ЦИК продължава да бъде политически орган. Вчера стана нещо доста забавно, не беше позволена опцията Политическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " да имат представители в ЦИК ", съобщи Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР