„Дебатът между България и РС Македония винаги се е водил

...
„Дебатът между България и РС Македония винаги се е водил
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: ЕС трябва да стане гарант на договора между София и Скопие от 2017 г.

„ Дебатът сред България и районен съд Македония постоянно се е водил с доста страст “, означи Надежда Нейнски, външен министър на България от 1997 година до 2001 година и дипломат на в Турция от 2015 година до 2020 година В предаването „ 120 минути “, тя акцентира, че България постоянно е имала една поредна политика на поддръжка.

„ За нас е извънредно значимо районен съд Македония да стане член на Европейски Съюз, обаче това участие минава през избрани условия, които сме спазвали всички, които сме били претенденти “, напомни Надежда Нейнски.

„ Определено има гонене на македонски жители, които имат българско съзнание. През последните години доста македонски жители желаеха български паспорти, като се позоваха на свои исторически корени, които ги свързват с България “, означи Нейнски. По думите й на гонене са подложени и доста политици, които приказват за общо минало с България.

„ Между България и районен съд Македония беше подписан контракт за другарство и добросъседство през 2017 година, в него на процедура се уреждат всички противоречиви въпроси, казусът е, че договорът не се съблюдава “, счита Надежда Нейнски.

Според нея това е контракт подписан от страна, членка на Европейски Съюз и страна, която е претендент за участие. Така съгласно нея казусът сред България и районен съд Македония е европейски.

„ Европа би трябвало да отговори дали ще застане като поръчител за осъществяване на този интернационален контракт “, уточни Надежда Нейнски.

„ Това, което се предлага, е да се обсъдят през ноември двустранни протоколи, по-късно да се създаде Пътна карта, която да се включи в рамката за договаряния на районен съд Македония. По този метод Европейски Съюз ще стане поръчител по осъществяване на този контракт “, счита някогашният външен министър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР