Дебатът е и по отношение на острата антибългарска кампания и

...
Дебатът е и по отношение на острата антибългарска кампания и
Коментари Харесай

Депутатите питаха Главчев за антибългарска реторика на РС Македон...

Дебатът е и във връзка с острата антибългарска акция и изявления на огромна част от политическия хайлайф в Република Северна Македония, както и към този момент подхванатите и планувани дейности за отбрана на българските национални ползи по тези въпроси.

По-рано през днешния ден депутатите изслушаха служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър на защитата Запрян Запрянов по отношение на позицията на България на срещата на върха на НАТО. В диалога се чуха тежки конспирации -

 

Около 09:50 часа по гледище на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ депутатите гласоподаваха да закрият съвещанието. То бе възобновено към 12:20 часа.

 

" През 2017 година България беше водач по тематиката Западни Балкани, когато на 1 август беше подписан договорът за добросъседство сред България и Република Северна Македония (РСМ), когато министър председатели на двете страни бяха Бойко Борисов и Зоран Заев ". Това съобщи служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев от трибуната на Народното събрание по време на неговото чуване.

 

" С горест стартирам отговора на този въпрос, защото 2017 година участвах персонално в процеса в сключването на контракта за добросъседство с Република Северна Македония ". Главчев напомни, че тогава той беше ръководител на Народното събрание.

 

Димитър Главчев акцентира, че българското държавно управление прецизно се придържа към позицията, одобрена с решението на Народното събрание от 24 юни 2022 година, с което се дефинират изискванията, при които България може да поддържа, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на РСМ. " Приемането и директно влизане в действие на конституционни промени, с които българите да бъдат вписани наедно с останалите елементи от нации във всички съответни разпореждания на конституцията на страната, е незаобиколимо авансово изискване за по-нататъшния прогрес в евроинтеграционния развой на Скопие ", уточни Главчев. " Тази систематична и изрично защитавана позиция е споделена и от сътрудниците ни от Европейски Съюз, израз на което са и годишните отчети за прогрес на страната-кандидат ", добави той.

Спекулативните хипотези за вероятно наново отваряне на одобрената от всички страни членки и от самата РСМ преговорна рамка, или неспазване на контракта за добросъседство от 2017 година са отхвърлени от всички евроатлантически сътрудници, сподели българският министър председател и длъжностен външен министър. Той акцентира, че не е налице напън върху България. Същевременно, по думите му, Министерството на външните работи продължи интензивно да осведоми страните членки на Европейски Съюз на разнообразни равнища и разнообразни формати за редовно налагания над българите в РСМ институционален произвол, в това число в подтекста на разразилата се антибългарска акция и провокации в акцията за изборите за Народно заседание и президент в РСМ.

 

Димитър Главчев напомни, че Министерството на външните работи предприе незабавни двустранни и многостранни ограничения за информиране на държавите-членки на Европейски Съюз, Европейска комисия, Съвета и неговите подготвителни органи за позицията на страната ни във връзка с неприемливото държание на водещи политически фигури, наизпълнението на договорите, езикът на омразата и опитите за предефиниране и предоговарянето на постигнатия европейски консенсус от страна на новоизбраните високопоставени длъжностни лица в РСМ. " България поредно се е застъпвала за опазване на консенсуса като метод за гласоподаване в процеса на разширение ", сподели министър председателят.

 

На състоялото се в интервала 27-28 юни съвещание на Европейския съвет по отношение на развиването в РСМ от последните седмици, българският министър председател сподели, че е обърнал внимание на сериозните провокации, които се обрисуват във връзка с европейската вероятност на държавата-кандидат за участие в Европейски Съюз.

 

" Интересното, което се случи, по думите на Постоянното посланичество на България в Брюксел, е, че за първи път и Гърция се причисли към нашето мнение, а точно гръцкият министър-председател съобщи, че повдигнатия въпрос от българския министър-предсадтел го е предиздвикало и той да изрази мнение, че РСМ не съблюдава и Преспанското съглашение ", посочи Димитър Главчев.

 

Той сподели още, че през актуалната година е в ход осъществяването на програмата за поддръжка на организации на български общности в Албания, Косово, Молдова, Сърбия и Украйна и на жители на РСМ с българско съзнание. Създаването ѝ беше инициирано от Министерството на външните работи през 2020 година, като от този момент се поставят старания за увеличение на нейния бюджет всяка година, като в следствие през 2024 година са одобрени средства в размер до 2,1 млн.лв., заяви министър председателят. Той сподели, че доста огромен дял от средствата по програмата още от основаването ѝ, са ориентирани към поддръжка на организациите на българите в РСМ.

 

Тази стратегия е единственият целеви финансов инструмент за подкрепяне на обичайните български общности и има основно значение за опазване на тяхното съзнание и културно-историческо завещание, сподели служебният министър-председател.

 

На стадия, на който са ни връзки с РСМ, акцентира Главчев, България не се отхвърля от подобряването на постигнатото равнище. " Но дано да реализираме спазването на сделките, това би било прогрес ", съобщи министър-председателят.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР