В източната Донецка област при руски обстрел снощи са загинали

...
В източната Донецка област при руски обстрел снощи са загинали
Коментари Харесай

Какво всъщност означава частичното изтегляне на Украйна от Часив ...

В източната Донецка област при съветски обстрел нощес са починали 11 цивилни и са ранени 43 души, заяви локалният губернатор Вадим Филашкин.

Петима души са починали в град Селидово, югоизточно от Покровск, източния град, който се трансформира в епицентър на бойните дейности на фронта. В събота сутринта украинският общоприет щаб заяви, че през миналото денонощие украинските и съветските сили са влезнали в 45 конфликта в Покровско направление.

 

Според Филашкин още трима души са починали в Часив Яр, стратегически разположения град в Донецка област, който е трансфорат в руини от продължаващите близо месец съветски офанзиви.

 

Съобщава се и за нахлуване с балистични ракети в Одеска област.

 

Източник от Белия дом разяснява пред организация Ройтерс, че на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон Украйна ще получи „ заричане за бъдеще в НАТО “ и увеличение на оръжейната и финансовата помощ.

Според организация Ройтерс обещанието идва в миг, когато съветската войска ускорява въздушните и артилерийските удари по целия фронт в Донбас.

 

На 4 юли Украйна заяви, че войските ѝ са се изтеглили от квартал Канал в Часив Яр - стратегически значим град в Донецка област, където при започване на април тази година стартира интензивна и кървава борба.

 

Миналия месец, до момента в който вниманието на света беше ориентирано към новата - и в последна сметка несполучлива - атака на Кремъл в Харковска област, съветските войски непрекъснато реализираха дребни триумфи в Донецка област, която остава съществена цел на Москва.

 

След рухването на Бахмут през май 2023 година и рухването на Авдийвка през февруари тази година съветските сили превземаха едно след друго села и заемаха позиции покрай Часив Яр.

Разположен на хълмове, които служат като естествени отбранителни структури, град Часив Яр може да се похвали с най-високата точка в региона - стратегическа точка за всяка войска, която желае да получи преимущество.

 

На изток градът е разграничен от канала Сиверски Донец-Донбас, който основава бариера сред микрорайона Канал и останалата част на града.

 

През по-голямата част от пролетта силите на Киев успяваха да държат съветските войски надалеч от града. На 27 юни украинската войска заяви, че е изтласкала съветските сили, които са навлезли в квартал Канал.

 

Сраженията са били жестоки - съгласно Волошин Русия е траяла да обстрелва интензивно Часив Яр, в това число с многоцелеви ракетни установки ТОС-1 " Солнцепек ".

 

" Това е извънредно оръжие, което поразява с термобарични бойни глави ", оповестява 24-та обособена механизирана бригада на Украйна, чиито елементи са трансферирани да подсилят защитата на Часив Яр, като на 26 юни споделя видео, което демонстрира града под съветска офанзива.

Какво в действителност значи изтеглянето?

 

В коментар от информационното звено на 24-та механизирана бригада на Украйна военнослужещ съобщи пред " Kyiv Independent ", че изтеглянето се постанова, защото снабдяването на квартал Канал с хора и материали става все по-трудно.

" За нас това значи, че сме оправили логистиката си, тъй като логистиката ни до този квартал беше ужасна и беше доста мъчно да запазим тази част от бойното поле ", сподели той.

 

" Удържането на региона беше много значимо за нас, само че по-важно беше да не губим хора ".

 

Той посочи, че Русия ще се сблъска със същите проблеми, в случай че се опита да премине канала, разделящ двете армии, и един от целите на Украйна в този момент ще бъде да " разбие логистиката си " от новите си позиции.

 

" Противникът също се пробва да се прегрупира и ще изчакаме да забележим в коя посока ще продължи настъплението си ", добави той.

 

Пенсионираният боен и специалист по защита Виктор Кевлюк съобщи пред " Kyiv Independent ", че изтеглянето от квартал Канал няма " никакви стратегически последствия ".

 

Кевлюк съобщи, че настъплението на Русия е и опит да се обезпечи флангът на съветската формация, която нападна Торецк, ситуиран на към 22 км южно от Часив Яр.

 

На 18 юни украинските военни оповестиха за увеличение на съветските офанзиви край Торецк след " дълго мъртвило " в боевете в региона.

 

Няколко дни по-късно беше обявено, че съветските сили нападат Часив Яр откъм Торецк.

 

Кевлюк повтори линията на украинската войска, че нейните сили не са имали различен избор, с изключение на да се изтеглят от квартал Канал, откакто отбранителните ѝ позиции там са били " изцяло унищожени ".

" (Руската) 98-а въздушнодесантна дивизия вкара в багра всичките си три полка - 217-и, 299-и и 331-и, което даде опция доста да се усилят напъните в тази посока и да се откри цялостен надзор над квартал Канал ", сподели той.

 

" В офанзивите взеха присъединяване и елементи от 11-а въздушно-десантна щурмова бригада и елементи от 102-ри полк на 150-а дивизия ", добави той.

 

" Противникът зае позиции от двете страни на улица " Олеха Кошовохо ", в това число в региона на моста над канала, а предните му елементи се окопаха в горите на север и на юг от нея. "

 

Коментирайки за какво утвърденият преди повече от два месеца пакет от помощ от Съединени американски щати не е оказал помощ за прекъсване на вълната в Часив Яр, Кевлюк съобщи, че американската помощ няма да предотврати ефикасното заличаване на квартал Канал.

 

Необходимо е освен време за производството и доставката на помощта, само че и подготвена работна ръка, която да я ръководи, добави той.

 

" (Украинските) отбранителни сили в региона разполагат с не повече от 14 000 души ", добави Кевлюк, като заключи броя им за Часив Яр и прилежащите Клишивка, Андривка и позициите към Курдиумивка.

 

" Руска група от 48 000 души настава към Часив Яр. Още до 6000 души са разпределени за Клисчиевка, Андриевка и Курдиумовка ".

Какво ще се случи по-нататък?

 

Много ще зависи от способността на Украйна да укрепи и задържи новите си отбранителни линии, което следва да забележим.

Ако Русия успее да превземе града, това ще окаже доста въздействие върху войната в Донецка област.

 

Превземането на Часив Яр е от решаващо значение за по-мащабната атака на Русия на изток, а разполагането на елитни съветски въздушнодесантни войски е доказателство за това какъв брой значимо е то за Кремъл.

 

Ако Русия превземе Часив Яр, тя ще получи надзор върху основни украински направления за доставяне, което съществено ще затрудни интервенциите в региона.

В последна сметка рухването на Часив Яр би означавало, че последните украински замъци в Донецка област - градовете Костантиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск - ще бъдат под голяма опасност от съветските сили.

Как е изглеждал Часив Яр преди пълномащабната инвазия?

 

Часив Яр е бил дом на към 12 000 души, живеещи в град, чиито корени водят началото си от края на XIX в., когато е основана фабрика за произвеждане на огнеупорни материали от изобилната глина, открита в региона.

 

През април тази година в града живеят единствено към 700 души. Миналата година всички деца са били евакуирани, като са останали най-вече възрастни поданици, които не са желали или не са могли да изоставен града.

В диалог с Би Би Си Украйна през април Серхий Чауш, началник на военната администрация на града, съобщи, че те са изправени пред тежки условия без достъп до електричество, вода или газ, както и пред непрекъснат обстрел, който е развалил сериозно 80% от жилищните здания.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР