Дебат за машинния вот в студиото на „Лице в лице“.

...
Дебат за машинния вот в студиото на „Лице в лице“.
Коментари Харесай

Дебат между Каназирева и Цонева: По-лесно ли се манипулира машинният вот?

Дебат за машинния избор в студиото на „ Лице в лице “. Манипулира ли се по-лесно гласуването с машини? Според Дани Каназирева от ГЕРБ – да. Антоанета Цонева от „ Демократична България “ обаче не е съгласна.

Няма гаранция за почтени избори, твърди Каназирева. По думите ѝ измененията за вота са били въведени за една нощ и не са в интерес на гласоподавателите.

„ Категорично машинният избор е разгласен за противоконституционен, защото няма по какъв начин да се подсигурява, в случай че липсва ефикасен цивилен надзор, без да е нужно на жителите да употребяват специфични познания. Един програмен продукт в актуалните времена може доста по-лесно да бъде манипулиран от хартията. Не е нужно машината даже да е обвързвана с интернет “, съобщи Каназирева.

По думите ѝ с машинния избор се ликвидира външният надзор, като гаранцията за честността на резултатите е само протоколът.

Според Антоанета Цонева обаче позицията на ГЕРБ по отношение на гласуването с машини е политическа тактика за намаление на изборната интензивност. Цонева подсети, че не за първи път гласоподавателите ще гласоподават машинно.

„ Възрастните хора се оправят добре, имат огромен интерес. Данните, с които разполагаме от допитвания, сочат, че българските гласоподаватели в по-голямата си част адмирират този метод. Това е избор, който е следен – при машината не можеш да отбележиш две преференции в избрана композиция, тъй като твоят избор няма да бъде признат. Това е един от класическите начини за отчитане на следения избор от дилърите “, уточни Цонева.

Но съгласно Каназирева Европа отхвърля този метод на гласоподаване: „ Аз приказвам с обстоятелства и с съответни нарушавания, базирайки се на правосъдната процедура на редица европейски страни “, настоя тя.

„ По този метод се нарушават равните изборни права. В секциите под 300 гласоподаватели нямат право на машина, а единствено на хартия, и противоположното “, добави Каназирева.

„ Искам да прикани хората да не се вслушват в такива тайни теории. Ще помоля да бъдат дейни на 11 юли, с цел да може да бъде реализирана смяната “, отговори Цонева.

Чуйте целия спор във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР