ДДС ставката за книгоиздателските, ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира

...
ДДС ставката за книгоиздателските, ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира
Коментари Харесай

На първо четене: Свалиха ДДС за хотелиери, ресторантьори и книгоиздатели


Данък добавена стойност ставката за книгоиздателските, ресторантьорските и хотелиерските услуги се редуцира от 20% на 9%, взеха решение депутатите с утвърдените на първо четене промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС), съобщи БГНЕС.

Законопроектът бе подсилен с 107 гласа " за ", " срещу " - 1 и " въздържали се " -68, с което той бе признат, оповестява " Фокус ".

Новата мярка е краткотрайна, би трябвало да стартира да работи от 1 юли и да остане в действие до края на 2021 година Около нея ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ се сплотиха като средство за превъзмогване на част от отрицателните стопански последствия, породени от епидемията от ковид.

Хотелиерският е ресторантьорският отрасъл бяха едни от първите наранени, чиито обекти останаха затворени от самото начало на изключителното състояние. Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана Данък добавена стойност ставка ще се възползват и книгите, в това число електронните.

Друго предложение в законопроекта е обвързвано с обезпечаване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лева за хората на първа линия в битката с ковид.
Дебатът за Данък добавена стойност: Депутатите спорят за намаляването на ставката на някои артикули и услуги Министърът на финансите не пристигна в националното заседание
Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, съгласно който диференцираната Данък добавена стойност ставка за някои артикули и услуги може да докара до нарастване на общата ставка на 24%, както и до повишението на някои директни налози, смяната получи поддръжка от ръководещото болшинство.

Вносителите към този момент обявиха, че мярката може да бъде анулирана предварително, в случай че потвърди своята неефективност.

Депутатите от болшинството отхвърли на първо четене всички останали оферти. От Движение за права и свободи упорстваха да се понижи Данък добавена стойност за детските артикули за деца до 3-годишна възраст, като съгласно тях тази мярка ще способства за превъзмогване на отрицателната демографска статистика.

Депутатите от " Воля " пък желаеха събаряне на налога върху фитнес и другите спортни услуги. Българска социалистическа партия също за следващ път внесе собствен законопроект, в който изиска понижаване на Данък добавена стойност ставката за избрани храни и лекарствени артикули.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР