Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на

...
Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на
Коментари Харесай

Имате останали дни отпуск от 2021 г.? Ето докога трябва да ги използвате

Давността на отпуска за 2021 година изтича в края на 2023 г ., припомнят от ИА „ Главна ревизия по труда “.

С позволение на работодателя могат да се употребяват всички дни отпуск, които не са погасени по отминалост, без значение дали са отсрочени, или не за идната календарна година.

Всеки служащ е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година , в границите на която той се поставя. В началото на годината работодателят има обвързване да осведоми служащите за полагаемите му дни отпуск, в това число и тези, останали от миналата година. Той би трябвало също да сътвори организация за тяхното потребление.

Със единодушието на работодателя служащите и чиновниците могат да отсрочат част от платения си отпуск за идната календарна година. Част от него може да бъде отсрочен и от работодателя при значими индустриални аргументи.

Във всички случаи най-малко половината дни отпуск би трябвало да бъдат употребявани в календарната година , за която се отнасят. За останалите би трябвало да бъде обезпечена опция да се употребяват доникъде на идната година.

След този период служащият или служителят може да употребява трансферираните дни с 14-дневно предупреждение , като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя. В този случай би трябвало да има доказателства, че отпускът е пожелан от работника/служителя и е бил отхвърлен за прилагане от работодателя.

Според трудовото законодателство платеният годишен отпуск не може да се компенсира с парични компенсации . Обезщетение се изплаща единствено при преустановяване на трудовите правни отношения за всички дни отпуск, непогасени по отминалост, без значение дали са трансферирани, или не. Давността на отпуска стопира да тече в интервалите, в които служащите и чиновниците употребяват различен тип дълготраен отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР