Давността на отпуска от 2020 г. трябва да се използва

...
Давността на отпуска от 2020 г. трябва да се използва
Коментари Харесай

В края на годината изтича давността на неизползвания отпуск от 2020 г.

Давността на отпуска от 2020 година би трябвало да се употребява до края на 2022 година Всички дни отпуск, без значение дали са отсрочени или не за идната календарна година, могат да се употребяват до края на двегодишната им отминалост с позволение от работодателя, припомнят от ИА " Главна ревизия по труда ".

Трудовото законодателство регламентира, че всеки служащ е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, в границите на която той се поставя. Работодателят има обвързване да осведоми служащите при започване на годината за полагаемите дни и за дните, които са останали от миналата година и да ги поучава да ги декларират и употребяват. Работодателят би трябвало да сътвори и ред за използването на отпуските.

По искане на служащите и чиновниците част от платения отпуск може да се отсрочи и да се употребява през идната календарна година, само че единствено със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни отпуск в годината, за която се поставя, а останалите – най-късно доникъде на идната.

Работникът и служителят може след този период с 14-дневно предупреждение да употребява трансферираните дни като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя. При прекъснати трудови правни отношения служащият има право на обезщетение за дните, които не са погасени по отминалост. Ако служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и други отминалостта стопира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР