Давид на Микеланджело е забележителна фигура в италианската култура, още

...
Давид на Микеланджело е забележителна фигура в италианската култура, още
Коментари Харесай

Застрашено ли е достойнството на Давид на Микеланджело - и в двата смисъла

" Давид " на Микеланджело е забележителна фигура в италианската просвета, още от завършването на скулптурата през 1504 г. . Но в сегашната епоха на бързите пари кураторите се тормозят, че религиозното и политическо значение на мраморната скулптура се понижава от хилядите магнити за ледник и други сувенири, продавани във Флоренция, които се концентрират върху гениталиите на скулптурата, отбелязва Асошиейтед прес, на която се базира и Българска телеграфна агенция.

Директорът на " Галерия на Академията " Сесилия Холберг се трансформира в бранител на " Давид " още с идването си в музея през 2015 година, като бързо се заема с тези, които печелят от облика му, постоянно по способи, които тя намира за " унизителни ".

По искане на Холберг прокуратурата във Флоренция стартира серия от правосъдни каузи, като се базира на италианския кодекс за културното завещание, който пази художествените полезности от унизително и неоторизирано комерсиално потребление. От 2017 година Академията е спечелила стотици хиляди евро от компенсации, споделя Холберг.
 В обект на търговия се трансформират избрани елементи от фигурата на Давид. Снимка АП/БТА
Следват правосъдни дейности за отбрана на шедьоври в други музеи, не без диспути, в това число " Витрувианският човек " на Леонардо, Давид на Донатело и " Раждането на Венера " на Ботичели.

Решенията оспорват необятно публикуваната процедура, съгласно която правата на интелектуална благосъстоятелност са предпазени за избран интервал от време, преди да станат публично притежание - животът на художника плюс 70 години, според Бернската спогодба, подписана от повече от 180 страни, в това число Италия.

В по-широк проект решенията повдигат въпроса дали институциите би трябвало да бъдат арбитри на усета и доколко се лимитира свободата на изложение.
 Снимка АП/БТА
Културният кодекс на Италия е необикновен по своя обсег, като всъщност уголемява за безконечни времена авторското право, като го трансферира на музея или институцията, която го има.

Ватиканът има сходна законодателна отбрана на своите шедьоври и търси обезщетение посредством правосъдната си система за всяко неразрешено възпроизвеждане, в това число за комерсиална приложимост и за накърняване на достолепието на творбата. 
 Снимка АП/БТА
В Гърция има сходен закон, признат през 2020 година, който изисква позволение за потребление на изображения на исторически обекти или артефакти за комерсиална приложимост и не разрешава потреблението на изображения, които " трансформират " или " наскърбяват " паметниците по какъвто и да е метод.

" Лувърът " в Париж, където са изложени някои постоянно възпроизвеждани шедьоври като " Мона Лиза " и Венера Милоска, отбелязва, че сбирката му в по-голямата си част датира отпреди 1848 година, което прави творбите публично притежание според френското законодателство.

В правосъдни каузи се разисква дали италианският закон нарушава инструкция на Европейския съюз от 2019 година, съгласно която всяко произведение на изкуството, което към този момент не е предпазено с авторско право, попада в общественото пространство, което значи, че " всеки би трябвало да може свободно да прави, употребява и споделя копия на това произведение ".

Комисията на Европейски Съюз не е разгледала този въпрос, само че неин представител съобщи пред АП, че сега тя ревизира " сходството на националните закони за използване на директивата за авторското право " и ще прегледа дали италианският кодекс за културното завещание пречи на нейното използване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР