Давид де Хеа отива на световното първенство в Русия всред

...
Давид де Хеа отива на световното първенство в Русия всред
Коментари Харесай

За Де Хеа Мондиалът е моментът на истината

Давид де Хеа отива на международното състезание в Русия измежду извънспортна шумотевица, белязала сякаш спокойния лагерсбор на испанския народен тим. Той не скри разликите си с новия министър-председател на страната, когато в базата Лас Росас отхвърли да го приветства при приветственото му послание към отбора с благопожелание за триумф на Мондиала. „ Мисля, че Педро Санчес би трябвало да изиска обществено извинение”, изплю камъчето в Русия вратарят след толкоз време въздържане. Той още не може да елементарни на министър-председателя, че преди две години сподели в изявление около сексскандала с присъединяване на стража на Ла Роха, че не се усеща „ спокоен” от това какъв човек пази вратата на националния тим.





В последните два контролни мача Де Хеа сподели и двете страни на монетата в играта си. Сбърка необичайно за гола на Швейцария, когато изпусна топката обикновено, а след това беше постоянен против Тунис с намеси, подобаващи повече на класата му и успокоили ненапълно този отбор, който се въодушевява в офанзива и всекидневно се разпилява в отбрана.

Това е първото международно състезание за Де Хеа като титуляр и експертите настояват, че в този момент е в най-хубавата си възраст (27 години) и е настъпил часът да потвърди на точната сцена, че е най-хубавият вратар на света. „ Ако Икер Касийяс се утвърди в ЮАР 2010, в този момент е ред на Давид да го стори в Русия. Това е точният миг да тропне по масата и да каже на всеослушание: „ Ето ме, аз съм най-хубавият вратар на планетата!”. Дойде неговата опция да се потвърди на нужната сцена като №1 измежду играчите с №1”, счита Андони Седрун, някогашен пазач на Атлетик Билбао, Сарагоса и младежкия народен тим на Испания.



Ето под какво напрежение ще би трябвало да играе Давид де Хеа в Русия. Никой не може да оспорва титулярното му място пред Хосе Рейна и Кепа Арисабалага, само че в този момент на Мондиала ще би трябвало да преодолее следващото високо затруднение в своята кариера. Той направи доста млад дебюта си в Атлетико Мадрид, едвам на 19 години, и кара към този момент седем сезона в Манчестър Юнайтед, където го избират постоянно за най-хубавия вратар в Премиър Лийг и където завоюва признанието на всички почитатели в Англия. Световното състезание обаче е от друго измерение и Де Хеа, който преди две години игра на Евро 2016 във Франция под управлението на Висенте дел Боске, носи голяма отговорност да не се провали в Русия.

Основната тежест върху плещите му е да носи тима на гърба си в основните моменти от мачовете. Сесар, който преди време пази за Реал Мадрид, не се съмнява, че ще се оправи със задачата: „ Де Хеа е привикнал да играе на топ равнището и би трябвало да посрещне този Мондиал, въпреки да му е първият, с върхово успокоение. Аз бих го посъветвал да се наслаждения на преживяването, тъй като той към този момент има закалката и нужния опит. Ще се изправи против най-хубавите нападатели в света: първо Кристиано Роналдо, а след това нека и Лионел Меси, Неймар и така нататък – това би значело, че Испания е стигнала надалеч на Мондиала. Де Хеа е квалифициран, тъй като доста години пази на топ равнище в топ равнището на футбола и е на идеалната възраст за първото си международно състезание като титуляр. Опит и механически данни има пребогато.”



С НАСТРОЙКАТА НА СПАСИТЕЛ

Именно тези качества акцентират двамата потърсени от нас експерти по вратарството, с цел да дефинират Давид де Хеа като сигурен залог. „ Той би трябвало да е непрекъснато с изострено внимание и да е подготвен да направи избавителна интервенция във всеки един миг на всеки един мач, тъй като е част от тим, който господства играта и който рядко заплашват, най-често след контраатаки. Трябва да покаже своята сигурност и да е с точната конфигурация за точните моменти. Големите вратари си проличават в този тип обстановки и сцени”, споделя Седрун.

А кое е най-важното му качество? Сесар го дефинира като „ съвременен вратар, тъй като има огромен обхват поради размаха на ръцете и краката си, а и също тъй като е добър и на земята, и във въздуха. Спасява доста. Изпъква със своите рефлекси, сръчност, умелост и експедитивност, доста е  добър и един-на-един, а също по този начин владее ситуацията при далечните изненадващи удари. Той е приключен вратар, а за изнасянето на топката има разновидности за подаване на крайник при съществуването на механически положителни бекове и централни бранители като Жерард Пике и Серхио Рамос. Вярно е обаче, че ще би трябвало да е с решаваща роля в тъкмо избрани редки обстановки в мачовете. При Давид би трябвало да изтъкнем спокойствието и характера в огромните мачове. Той е измежду тримата най-хубави вратари на света, в случай че не и най-хубавият.”

За да потвърди последната теза на Сесар обаче, Де Хеа ще би трябвало да изпъкне на висшото футболно равнище. Той е изправен пред най-голямата от огромните цели в своята блестяща кариера.
Улисес Санчес-Флор, „ Ел Конфиденсиал”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР