Давид Български - Последният патриарх на Първото българско царство е

...
Давид Български - Последният патриарх на Първото българско царство е
Коментари Харесай

Урок по история: Последният патриарх на Първото българско царство предава България на Василий Българоубиец

Давид Български - Последният патриарх на Първото българско царство е направил едно от многото огромни изменничества в Българската история.

С неговите дейности напрактика е закрита Първата българска страна официално.

Давид е български патриарх, последният преди рухването на Първото българско царство през 1018 година. Той не е включен в Дюканжовия лист, само че се загатва в няколко други източника във връзка със завладяването на България от император Василий II.

Предполага се, че Давид става патриарх малко откакто българският трон е ангажиран от цар Иван Владислав през 1015 година.

През 1016 година Давид му спомага да залови и убие княз Иван Владимир, в който вижда кандидат за властта. По-късно Иван Владимир е разгласен за светец.

След гибелта на Иван Владислав през 1018 година патриарх Давид се среща с император Василий II при Струмица и посредничи в договарянията сред него и царица Мария, вследствие на които Първото българско царство приключва съществуването си.

Вероятно след тези събития императорът отстранява Давид, само че признава автокефалността на Охридската архиепископия, отпред на която поставя Йоан Дебърски.

Някои източници (в т. ч. корекция, вмъкната от Михаил Деволски в хрониката на византийския летописец Йоан Скилица) дават съображение за тезата, че същинското име на Давид е Йоан и че Давид и Йоан Дебърски са една и съща персона.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР