Дават 65-70 хил. евро за двустаенИнтересът към покупката на имот

...
Дават 65-70 хил. евро за двустаенИнтересът към покупката на имот
Коментари Харесай

Търсят парцели и къщи за около 200 хил. евро

Дават 65-70 хиляди евро за двустаен


Интересът към покупката на парцел у нас внезапно са усилва. Броят на постъпилите запитвания за покупка на парцел е повишен с 52,48% през третото тримесечие на 2018 година, по отношение на интервала април-юни на 2018 година, регистрират от компания за недвижими парцели. Този растеж е съвсем три пъти по-голям по отношение на същия интервал на 2017 година

Продължава да се следи поддържане на нараснал интерес към покупка на имоти, който се показва в увеличение на броя запитвания с съвсем 87% по отношение на предходното тримесечие и 2,5 пъти по отношение на същия интервал на миналата година. Търсенето е главно на имоти за къщи, както и на такива за автосервизи. Постоянно е търсенето на имоти от вложители за здания с разгърната застроена повърхност (РЗП) от 1000 до 3000 кв.м.

Водещо остава търсенето на жилища за покупка – към 90% от клиентите на компанията търсят разнообразни по величина жилища. Анализът на записаното в компанията търсене демонстрира, че през третото тримесечие на 2018 година най-предпочитани още веднъж са двустайните жилища, които съставляват 23% от общото търсене при междинна цена от 65-70 хиляди евро, следвани от тристайните жилища – 21% от общото търсене при междинна цена от 100 хиляди евро. Предпочитани са постройките в градеж с идно позволение за прилагане.

Прави усещане ползата на чужденци към закупуване на парцели – някои за живеене, други за инвестиция. За живеене се търсят 3-стайни жилища, а за инвестиция 2-стайни.

Задържа се търсенето на евтини къщи в Софийска област, само че дружно с това се появи и търсене за къщи покрай София в по-висок ценови клас – към 200 хиляди евро.

Предпочитанията на клиентите на компанията, които търсят жилище в столицата, се разделят в следните три групи:

1. Висок интерес за покупка: Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Борово, Гео Милев, Редута, Център, Лозенец, Малинова долина;

2. Среден интерес за покупка: Банишора, Белите брези, Слатина, Стрелбище, Триъгълника, Гоце Делчев, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център;

3. Нисък интерес за покупка: Зона Б-5, Левски, Студентски град, Модерно предградие, Орландовци, Павлово.
България е измежду страните в света с най-бързо повишаване на парцелите. Цените на жилищата през предходната година са нарастнали с над 6%, разясниха специалисти, само че формалните данни на Националния статистически институт ще излязат по-късно. Оказва се, че парцелите не престават да нарастват с бързи темпове, изключително откакто през последните две тримесечия на 2017 година растежът в цените беше надлежно с 8,9% и 8,2% на годишна база. Цените на парцелите нарастват доста по-бързо от инфлацията и лихвите по банковите депозити, които към този момент паднаха до към 0,3% за година.

България се подрежда на челните места в международните ранглисти за повишение на цените на жилищата. Като измежду аргументите за това са повишението на приходите на българите, преместването на доста хора в огромните градове, както и желанието на редица жители да подобрят изискванията си на живот като се реалокират в по-голям апартамент, в по-добър квартал и с по-добри транспортни връзки. Стремежът на хората освен да запазят цената на спестяванията си, а и да осъществят забележителна облага пък води до повишаване на капиталовия интерес към парцелите в страната. Редица българи, които живеят и работят в чужбина избират да влагат извоюваните средства в парцел в родината си.

Продавачите са по-активни


Искат 1000 евро/кв.м. за тристаен в София


Най-голямо е предлагането в Дружба 2

 В София най-активни са продавачите в регион Дружба 2. В София най-активни са продавачите в регион Дружба 2.
Предлагането на жилищни парцели на територията на град София за третото 3-месечие на 2018 година регистрира растеж от 9% по отношение на предходното тримесечие, регистрират от компания за недвижими парцели. Около 2% от продавачите оферират къщи, а главната група продавачи (96%) – жилища. Останалите жилищни парцели (ателие, мезонет, етаж от къща) съставляват към 2% от общото предложение. Най-голямо предложение се регистрира при 3-стайните жилища (48%), като общо за столицата междинната им офертна цена е 1000 евро/кв.м., следвани от 2-стайните жилища (41%) и междинна офертна цена от 1030 евро/кв.м. В дъното на класацията остават многостайните и едностайните.

Най-активно измежду клиентите на компанията – продавачи, е предлагането в регион Дружба 2 със междинна офертна цена от 960 евро/кв.м., следвани от кв. Малинова котловина – 870 евро/кв.м.; кв. Кръстова вада – 1136 евро/кв.м.; кв. Слатина – 1103 евро/квм.; кв. Витоша – 1000 евро/кв.м.; и кв. Павлово – 1160 евро/кв.м.

Пазарът се движи от IT фирмите


До 13 евро /кв.м. за офис в центъра


В здания клас Б наемите са от 6 до 10 евро за кв.м

 Средните наеми на офис площите от клас А са сред 11 и 13 евро за кв.м. Средните наеми на офис площите от клас А са сред 11 и 13 евро за кв.м.
Пазарът на офис площи резервира висока интензивност през третото тримесечие на 2018 година, демонстрират данните на консултантска компания на пазара на парцели.

Главната движеща мощ не престават да са IT фирмите и центровете за споделени услуги.

Нивата на наемите на комерсиалните и офис площи се резервират. Средните наемни равнища в София за клас А офис площи са постоянни – 13 евро /кв.м. за най-търсените, 12 евро/кв.м. за необятен център и 11 евро/кв.м. за квартални и крайградски зони.

Наемите в здания клас Б в София остават в диапазона от 6 до 10 евро/кв.м. според от местоположението и положението на вложените системи и материали.

Запазват се и равнищата сред 12 и 14 евро/кв.м. за клас ААА планове, които дават отговор на условията на интернационалните компании.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР