Даването на пари от европейски програми, в какъвто и размер

...
Даването на пари от европейски програми, в какъвто и размер
Коментари Харесай

Димитър Събев: Със социалните помощи управляващите се опитват да си купят гласове

Даването на пари от европейски стратегии, в какъвто и размер да са те, няма да реши казуса с бедността в България. Здравата логичност приказва, че обществените помощи и ограничения са метод, по който ръководещите се пробват да си купят гласовете на гласоподавателите. Това е сякаш дясно държавно управление, а взема бесепарски ограничения. Бедността е структурна и е в тясна връзка с данъчната и с просветителната системи, с правилото на ръководство на обществената благосъстоятелност у нас, с концепцията за мястото на държавното управление в публичния живот.
Това съобщи в коментар пред БНР Димитър Събев, публицист и икономист.

„ Бедността е едно непрекъснато изместване на главния въпрос в обществото, че на хората, които не са толкоз образовани или късметлии в живота, по някакъв метод би трябвало да се помогне със структурни механизми – с просветителни стратегии, с държавни стратегии за претовареност “, сподели още той.

„ С парите за обществените помощи и ограничения държавното управление прави положително освен на хората, само че и на своя бюджет. Когато даваш пари на най-бедните хора, се чака, че те няма да спестят тези средства, а ще ги изхарчат 100%. Дадеш ли на един човек 100 лв. в допълнение, той ще изхарчи 100 лв., а 16,67 лв. ще влязат в бюджетната каса като Данък добавена стойност. Има една икономическа доктрина за мултипликатор на държавните разноски и като прибавим този мултипликатор - 100 лв. за най-бедния човек значат 25 или 30 лв. в държавната хазна. Подаянията под форма на обществени ограничения не са алтруистични, тъй като директно ще допринесат за покачването на Брутният вътрешен продукт. Управляващите ще кажат, че с помощта на нашите ограничения Брутният вътрешен продукт се възвърне на нивото от 2019 година. Цената на тези ограничения е задлъжняване и повишаване на недостига, който ще се трансферира на нашите деца “, изясни Събев.

По думите му, когато се приказва за пенсионната политика на страната, би трябвало по едно и също време на кантара да се сложи и въпросът – по какъв начин ще се цялостни този бюджет, от който се разпределят пенсиите.

„ Там е заровено кучето, там е разковничето на казуса. Недопустимо е за една страна в Европейския съюз през 2021 година да използваме думите „ държавното управление даде “ или „ министър председателят отпусна “. Трябва да знаем, че това са наши пари, събрани от нашите налози. И когато приказваме за пенсионна система, тя би трябвало да е по-щедра… Дискусията не би трябвало да бъде за предоставяне на пари, а за сходството на данъчната система и пенсионните сметки “, добави той.

Димитър Събев предвижда, че „ следва зимата на нашето неодобрение “:

„ Протестите не са стъпили на здрав стопански пиедестал, подценяват въпроса за стопанската система и по тази причина не са изключително ефикасни. Но през зимата въпросът за стопанската система, както всяка зима, ще застане на дневен ред и ще раздруса протестните настроения “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР