Даването на кашкавал на котката е тема, която поражда интерес

...
Даването на кашкавал на котката е тема, която поражда интерес
Коментари Харесай

Може ли да дадем кашкавал на котката?

Даването на кашкавал на котката е тематика, която поражда интерес и постоянно разсънва полемики измежду притежателите на писани. Въпреки че кашкавалът е известна храна за хората и доста от нас го обичат, има някои значими аспекти, които би трябвало да се вземат поради, преди да се предложи кашкавал или сирене на котката.

Първо и най-важно, би трябвало да се помни, че котките са хищници по природа и техните хранителни потребности се разграничават от тези на хората. В дивото техните диети се състоят основно от месо и рядко срещат млечни артикули като кашкавал. Въпреки това, доста котки могат да понасят дребни количества от млечните храни без да имат проблеми.

Една от най-важните характерности на млечните артикули е лактозата, която е захарен млечен въглехидрат. Въпреки че котките могат да усвоят лактозата като дребни котенца, доста от тях губят способността си да я разграждат, откакто спрат да сучат. Това може да докара до лактозна нетърпимост и неприятни стомашни проблеми като диария при котката и изпускане на газове.

Също по този начин, някои котки могат да имат алергични реакции към млечните артикули, като се демонстрират с кожни раздразнения, свръхчувствителност и даже хранителна нетърпимост. Затова е значимо да се следи реакцията на питомеца след всяко ново хранене, в това число и когато давате кашкавал на котката.

Ако въпреки всичко решите да дадете кашкавал на вашата котка, е значимо да го вършиме с мярка. Количеството би трябвало да бъде лимитирано и кашкавалът да бъде възложен като лакомство, а не като съществена храна. Избягвайте кашкавал с високо наличие на мазнини и сол, защото тези съставки могат да провокират проблеми със здравето на котката, като да вземем за пример нараснало кръвно налягане и непотребна телесна маса.

 Котките ядат ли кашкавал

Важно е също по този начин да се обърне внимание на типа на кашкавала. Например, някои типове кашкавал съдържат добавки като лук, чубрица, червен пипер и чесън, които могат да бъдат токсични за котките. Затова е целесъобразно да се заобикаля подобен кашкавал.

След като се вземат поради тези аспекти, може да се каже, че в дребни количества и по изключение кашкавал може да се даде на котката като лакомство. Все отново, преди да се направи това, е целесъобразно да се консултирате с ветеринарен доктор, изключително в случай че котката ви има някакви здравословни проблеми или алергии. Ветеринарният съвет е постоянно най-хубавият метод да се подсигурява положителното здраве и благоденствие на вашия домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР