Даването на бакшиши, както го наричаме у нас, е труден

...
Даването на бакшиши, както го наричаме у нас, е труден
Коментари Харесай

Кога и как да даваме бакшиши: Наръчник за пътешественици

Даването на бакшиши, както го назоваваме у нас, е сложен миг. Много туристи изпадат в изненада по какъв начин да се отблагодарят, когато са удовлетворени от дадена услуга и излиза, че надалеч не на всички места този метод е общопризнат. Ето какво са разбрали от CNN в своето изследване.

Дори опитни туристи могат да се окажат комплицирани, когато става дума за бакшиши. Не всеки има идентичен опит или препоръки за едно и също място. Митниците постоянно са се различавали доста при секване на граници. Като се прибави и пандемията, която нарушава общоприетите практики на някои места, не е чудно, че хората са по-объркани от всеки път.

CNN Travel се обърна към специалисти по етикет, с цел да разбере какво се чака в известните дестинации в този момент и да помогне на пътуващите да намерят способи да създадат бакшишите по-прости и по-малко стресиращи.

Даване на бакшиши в Азия и Австралия

Том Марчант, притежател и съосновател на компанията за първокласни пътувания Black Tomato, споделя в изявление по имейл за CNN Travel, че " всяка страна и просвета има собствен личен метод към бакшишите и макар че разликите може да са едвам доловими, това може да е внимателен въпрос ".

В Азия първо би трябвало да прецените дали въобще би трябвало да давате бакшиши.

" В страни като Япония и Южна Корея даването на бакшиши е недопустимо и би трябвало да се въздържаме да оставяме спомагателни бакшиши на всички места, където отидем ", споделя в имейл специалистът по етикет Мариана Паркър от уеб страницата Manor of Manners. " Даването на бакшиш не е част от тяхната просвета и се възприема като много жестоко. "

" Всъщност посетих [Япония] предходната седмица, тъй че мога да потвърдя ", споделя Ник Лейтън, водещ на седмичния подкаст за етикет " Were You Raised By Wolves? " и постоянно пътуващ. " Въпреки пандемията, Япония е удивително поредна в това отношение ". Уточнението е: В риоканите, обичайни гостилници с доста интензивно обслужване, бакшишите са нормални.

Лейтън споделя също, че на остров Тайван няма да намерите място където е признато да давате бакшиши.

В същото време " в Китай неналичието на просвета на предоставяне на бакшиши е ясна още през цялото време и чекът постоянно се показва на посетителите при започване на храненето, преди още да са донесени ястията ", споделя Марчант.

Отивате в Тайланд? Даването на бакшиши " не е вкоренена част от тайландската просвета и локалните поданици рядко дават бакшиши, макар че това става все по-често срещано събитие ", споделя Марчант.

По същия метод бакшишите не са нормални и в Австралия, споделя той. В Нова Зеландия то е " изцяло недопустимо ", макар че 10% бакшиш за чудесно обслужване е станало бит в заведенията за хранене.

Все отново не приемайте, че всички страни от Азиатско-тихоокеанския район са зони, в които не се дават бакшиши, споделя Паркър. Даването на бакшиши е всекидневно в Индия, да вземем за пример.

Но какъв брой и по кое време да се дават бакшиши?

За всяко място прочетете няколко одобрени източника преди пътуването си, поучава Лейтън, и потърсете необятен консенсус, защото не всеки път ще получите тъкмо еднакъв съвет.

Например за Индия можете да научите повече от пътеводители като Fodor's и туристически организации като Audley. Има и тази комфортна карта от Visual Capitalist, която е събрала световни препоръки за бакшиши от Tripadvisor.

Марчант споделя да поговорите с локалните поданици за бакшишите незабавно след идването си и " не се опасявайте да питате личния състав на хотела, сервитьорите или доставчиците на туристически услуги ".

Писателката на свободна процедура Лиза Уайът Роу от Остин, Тексас, също предлага обществените медии като източник на информация. " Проучването на пътувания е моето щастливо място и съм признателна за групите във Фейсбук, отдадени на съответни дестинации. Открих, че въпросът " Давам ли бакшиши? " се задава съвсем всекидневно в тези групи. "

Даване на бакшиши в Европа

Уебсайтът Scottish Tours споделя: " Ако сте удовлетворени от обслужването, всекидневно се дават 10-15% бакшиш, изключително в ресторант или кафене със сервиране на маса. Не е належащо да давате бакшиш, в случай че заведението е добавило такса за обслужване към сметката. "

Роу - която е отпразнувала 60-ия си рожден ден, като е обиколила девет страни в Северна Европа през есента и зимата на 2022 година - предизвестява да не се осланяте прекомерно доста на това, което сте знаели.

" Мисля, че " безпорядък " е най-хубавата дума за положението на политиката за бакшиши в Европа сега. Старите правила са в предишното, а никой не е сигурен какви са новите правила. Мисля, че това се дължи на няколко фактора: непрекъснатото пълзене на американската просвета по света, от ден на ден американци, пътуващи в чужбина, пандемията и технологиите, които вършат парите в брой съвсем непотребни ", споделя тя.

Като се има поради това, ето няколко настоящи съвета за няколко европейски дестинации, където таксите за обслужване и бакшишите към този момент могат да бъдат добавени към сметката:

" Даването на бакшиши не е всекидневно в Испания и рядко се практикува от локалните поданици ", споделя Марчанд. Той предлага бакшиш от 2,00 до 3,00 евро в елементарните заведения за хранене и питейни заведения и от 5 до 10 % от общата сметка в по-луксозните заведения.

Полупенсионираният преподавател Джон Робинсън от Грийнсбъро, Северна Каролина, неотдавна отиде в Сицилия с още 11 другари - свободно проведена група, която от десетилетия посещава разнообразни места в Европа. През първата седмица те проведоха частни екскурзии из целия южен италиански остров, а по-късно се настаниха в хотел в Чефалу за релаксираща втора седмица.

Робинсън сподели, че културата на предоставяне на бакшиши е по-слабо публикувана в Сицилия, в сравнение с в Съединени американски щати, и даже по-спокойна, в сравнение с в Рим. " Това не се чака, не се търси. И в случай че въпреки всичко им дадете бакшиш, те ще са ви доста признателни. "

Те също по този начин сътвориха връзки с някои бармани и сервитьори и им дадоха малко пари в края на пътуването. Групата също по този начин дава бакшиши на екскурзоводите от първата седмица - от 10 до 25 $ на всеки според от продължителността на екскурзията. 

Като цяло в Италия съгласно пътеводителя Frommer's таксите за обслужване нормално се прибавят към сметките в хотелите и заведенията за хранене. Ако не сте сигурни, потърсете думите servizio incluso в сметката. Искате да премиите положителното обслужване в ресторант? Закръглете сметката, споделя Frommer's.

В Обединеното кралство " 10-15% бакшиш е всекидневно " , в случай че сте удовлетворени от обслужването, споделя уебсайтът Scottish Tours. Сега заведенията за хранене доста постоянно прибавят към сметката 12,5% такса за обслужване по убеждение, тъй че постоянно първо проверявайте това, преди да посегнете към портфейла си.

Що се отнася до културата на предоставяне на бакшиши в Съединени американски щати и Англия, Райън Бърдит споделя, че за мен тя е " в действителност противоположна. В Щатите това се чака. Докато там сякаш не се чака толкоз доста. "

В Обединеното кралство е признато да се дават бакшиши или да се заплаща такса в заведенията с обслужване на маса, само че в случай че поръчвате на бара и сами носите храната и напитките си до масата, от вас не се чака да дадете бакшиш. Даването на бакшиш на таксиметровите водачи не е наложително, само че е учтиво и ще бъде високо оценено.

Във Франция бакшишите не са наложителни, само че е " приятна изненада, в случай че оставим бакшиш ", споделя Паркър. Тя сподели също, че Източна Европа като цяло е място, където бакшишите се чакат.

" В скандинавските страни бакшишите не са задължителни; все пак бакшишите са нормални и се ценят високо от екскурзоводите, водачите и сервитьорите в заведенията за хранене ", сподели Марчант.

Даване на бакшиши в Северна Америка

Посетителите на Съединените щати може да изпитат културен потрес от бакшишите. " Културата на предоставяне на бакшиши в Америка е съвсем неповторима в някои връзки ", споделя Лейтън. " Ние несъмнено сме в единия завършек на спектъра. "

Британският вестник " Индипендънт " има забавна позиция за бакшишите в Съединени американски щати. " Почти всичко, което се движи в областта на пътуванията в Съединени американски щати ", може да се употребява за бакшиши.  Някои от препоръчаните от него минимални суми: 15 % за таксиметровите шофьори; най-малко 1 $ на чанта за услугите на посрещачите; 18 % за обслужването в ресторантите; 1 $ на пиво в бара.

Но бъдете предизвестени, че това взимане няма да бъде известно измежду американските служащи. В доста елементи на Съединените щати 20% към този момент са повече или по-малко нормални, а доста американци започнаха да дават повече бакшиши, откогато пандемията по този начин осакати бранша на услугите.

Какво ще кажете за бакшишите за кафе? The Independent предлага да не се поддавате на натиска и да изберете " без бакшиш " на екрана за заплащане. 

Като цяло Канада и Мексико се намират някъде по средата сред Европа и Съединените щати във връзка с културата на предоставяне на бакшиши, като да вземем за пример оставят 15% в допълнение за положително обслужване в заведенията за хранене.

Лейтън уточни публикация във вестник Toronto Star, която съдържа отлични насоки, в това число и любопитната информация, че упованията за бакшиши са по-високи в провинция Квебек, в сравнение с в останалата част на страната.

В Мексико " бакшишът не е наложителен, само че всички го чакат ", сподели Паркър. " Освен това, кой не би оставил бакшиш, в случай че сервитьорът е другарски надъхан, ефикасен и сервира най-хубавите маргарити! "

В страните от Карибския басейн бакшишите " са необятно признати и предстоящи ", споделя Паркър. " От моя персонална позиция като американец от Европа, който посещава Карибите, оставянето на великодушен бакшиш е метод да се помогне на локалните общности и на локалните фамилии. Много от островите са в затруднено състояние, някои от тях са претърпели естествени бедствия. "

" Ако пътувате в Африка, обичаите за предоставяне на бакшиши ще се разграничават според от опита и дестинацията, тъй че очаквайте да измененията практиката си за предоставяне на бакшиши, без значение дали сте на сафари или сте отседнали в градски обект в огромен град ", споделя Марчант.

" За сафари, изключително когато работите и опознавате екскурзоводите толкоз от близко... е демонстрация както на достойнство, по този начин и на благодарност да давате бакшиши.... Ако посещавате сафари лагер от висок клас, където водачите са извънредно значима част от прекарването, помислете за 20-50 $ дневно. "

" Когато посещавате Централна и Южна Америка, нормалната процедура е да оставяте дребни пари в локалната валута, което се прави оценка високо от локалните поданици, защото обмяната на валута не е толкоз елементарно налична и може да коства скъпо на потребителя ", споделя Марчант. " По-специално в Перу е признато да се дават бакшиши на екскурзоводите и водачите в размер на към 10 %. "

Чили и Панама, които се намират в Латинска Америка , са още един образец за това по какъв начин две страни в еднакъв просторен район могат да имат друга просвета на предоставяне на бакшиши. В Чили към сметката нормално се прибавя 10% такса за обслужване. В Панама нормално не се прибавя такса за обслужване в ресторанта, а нормалният размер на бакшиша е 10%.

Макар този метод на признателност да е общопризнат, сигурно доста пътешественици биха предпочели да няма въобще бакшиши, само че към този момент е късно за това.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР