Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е

...
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е
Коментари Харесай

Как се прави: Kурбан за здраве

Даване на курбан по нашите земи, нормално за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени още преди приемането на християнството и е присъща въобще за целия античен свят. С принасянето на кръвна жертва се влиза в разговор с висша мощ, от която се измолва нещо или бива омилостивявана. Тази мощ може да е провидение, естествена мощ – водата, слънцето, огъня. Православната черква се отнася двусмислено по този въпрос. От една страна тя изрично отхвърля курбана, в смисъла на езическия му генезис. От друга обаче по- низшите чиновници драговолно отслужват за здраве и освещават храната курбан с молитва и тамян. Дори в случаите на курбан нацяло село или град, свещеникът е неделима част от курбана.

Защо и по какъв начин и се дава общ курбан?

Идеята на курбана е да се измоли благосклонност от висшите сили ( естествени, светци, Богородица ) да не пращат заболявания и зло и да бъдат милостиви. Хората да живеят в мир и съгласие и да не ги сполетяват бедствия и инциденти.
В предишното всяко село е правело курбан в някоя значима или специфична околност в негова непосредственост. Избиран е огромен православен празник –, Голяма Богородица,,,,. Или празникът на избран светия, настойник на селото или държател на естествени стихии, предизвикали злополучие. Жертвеното животно, нормално цяло агне, теле, овца, се освещава на поляната от попа и по-късно се заколва. В някои краища на страната се вари курбан супа – от месото на парчета, лукови глави и подправки, в други се пече цяло на чеверме. Готовата софра, на която има още самун, вино, запалени свещи, се окадява и се чете молитва за здраве и благоденствие на цялото село, за изобилие и да го пропущат естествените бедствия. Всеки си пробва от храната, пие осветеното вино, само че настроението не е празнично.

Традициите са разнородни, това е ясно, само че има някои празници, на които се дава курбан с избрани цели:

На Малка Богородица – за здраве на децата,

На – за нова къща

На св. Иван Рилски – за излекуване, в случай че в селото бушува болест

Отделно съгласно специалността или препитанието цялостен отрасъл или група дава курбан на светията настойник. Рибарите – на, овчарите – на, пчеларите – на св. Прокопи и така нататък

Какво животно се обрича за курбан?

Според някои то не би трябвало да рови в земята ( пиле, петел, кокошка и другите пернати) или да е нечисто ( кон, магаре, свиня ). Най- постоянно за курбан се коли агне, овца, теле или се цялостни шаран ( рибата би трябвало да е с люспи ). Приготвят се печени, варени,.

В живота на всеки човек има някакви компликации и тествания, подбудени от независещи от него условия. Често се случват произшествия, като пътно произшествие, някаква смъртна заплаха или животозастрашаваща болест.
В такива случаи си вършим у дома персонална работа с курбан.

Денят си избираме по два метода. Или навръх деня, като спомен от премеждието. Или по следния метод: отива се в черква и се избират три свещички, които се назовават на три идни църковни празника със светия настойник. Преживелият заплахата си избира една свещ и тогава се организира неговият курбан.

Обикновено, поради по- дребните мащаби се избира шаран, който се цялостни с разнообразна плънка. Рибата се носи в черква и се опява за здраве на индивида, на който е курбана, пали се свещичка за здраве. Приготвя се трапезата и се окадява с тамян, като най- възрастния и влиятелен член на фамилията произнася благословия в смисъла на заплахата, която е прескочила индивида, да не го повтаря, а светията да го пази. Самият човек, за който е курбана, получава главата на рибата. След изяждането и, костите се заравят на място, където никой не стъпва.

Спорно е какъв брой време би трябвало да се прави курбанът – някои го вършат през година 1-ва, 3-та, 5-та, 7-ма и 9-та година, други – до края на живота.

Ако желаете да си извършите курбан за здраве, най- добре е да се посъветвате със чиновник на църквата, където ходите. Може той да ви каже нещо друго от това, нещо, което е особено за вашия край.

Продължава: Курбан шаран
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР