Датският премиер Мете Фредериксен днес се извини на парламента и

...
Датският премиер Мете Фредериксен днес се извини на парламента и
Коментари Харесай

Датският премиер се извини за избиването на норки

Датският министър председател Мете Фредериксен през днешния ден се извини на Народното събрание и притежателите на ферми за норки за това, че е разпоредила унищожаването на популацията от норки във фермите, без да има цялостна правна основа за това решение, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Миналата седмица държавното управление подреди да бъдат умъртвени сред 15 и 17 милиона норки, откакто здравните управляващи откриха, че мутирала форма на ковид се предава сред норките и хората. По-късно държавното управление призна, че съгласно настоящото законодателство няма пълномощия да разпореди избиването на здрави норки. Нещо повече, то има пълномощия само да предложи сходна стъпка на фермите отвън 7,8-километровата зона към плантация със инфектирани животни.

Парламентът е бил помолен да одобри по съкратената процедура законодателство, което да включи също фермите отвън зоната. "Въпреки че действахме преждевременно, няма потребност да споделяме, че би трябвало да е пределно ясно, по кое време се изисква ново законодателство, а в тази ситуация нямаме такова и по тази причина бих желала да се извиня ", съобщи Фредериксен.

Извинението е отправено също към притежателите на ферми за норки, сподели тя и добави, че желае да вземе присъединяване в парламентарно следствие за позволените от управляващите пропуски. Членове на опозицията, в това число водачът на дясноцентристката Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен, разкритикуваха дейностите на държавното управление. Някои депутати желаеха оставката на министъра на прехраната и риболова Могенс Йенсен, който в изказване пред медиите призна, че не е знаел за пропуските в закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР