Датски изследователи откриха три добре запазени потънали кораба в Балтийско

...
Датски изследователи откриха три добре запазени потънали кораба в Балтийско
Коментари Харесай

Изследователи откриха потънали кораби на стотици години в Балтийско море


Датски откриватели откриха три добре непокътнати потънали кораба в Балтийско море, които съгласно оценките могат да бъдат на повече от 300 години, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Морския боен музей в Тиборон, Ютланд.  

Два от плавателните съдове съвсем несъмнено са нидерландски товарни кораби, до момента в който третият и максимален евентуално е бил скандинавски, споделиха от музея.

И трите кораба са открити на дълбочина към 150 метра. 

" Беше фантастично да забележим корабите на екрана, когато изпратихме подводен робот с камера на морското дъно ", сподели ръководителят на експедицията и шеф на музея Герт Норман Андерсен, добавяйки, че плавателните съдове наподобяват по този начин, като че ли " преди малко са били изоставени ". 

За разлика от Северно море, където всеки потопен транспортен съд би се разпаднал за рекордно малко време, в Балтийско море претърпелите корабокрушение плавателни съдове постоянно са добре непокътнати, сподели Андерсен. 

Причината е, че нито така наречен корабни червеи (вид миди),  нито други дървопробивачи могат да живеят толкоз надълбоко в Балтийско море, където средата е киселинна и с ниско наличие на О2.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР