Датската премиерка Фредериксен е шокирана“ и потресена“ след нападението!Датският премиер

...
Датската премиерка Фредериксен е шокирана“ и потресена“ след нападението!Датският премиер
Коментари Харесай

Датската премиерка Фредериксен е „шокирана“ и „потресена“ след нападението!

Датската премиерка Фредериксен е „ шокирана “ и „ потресена “ след нападението!Датският министър председател Мете Фредериксен страда от „ леки пострадвания “ и е отменила уговорките си за през днешния ден. Снощи заяви, че датската премиерка беше нападната на площад в центъра на Копенхаген. По случая има арестуван, а подбудите за действието към този момент остават незнайни.

Датската национална работа за сигурност удостовери за случая с министър-председателя, съобщи информационната организация Рицау.  Има и осъществен арест, оповестиха управляващите. Копенхагенската полиция заяви в обществената мрежа X, че проверява случая.

„ След като през вчерашния ден беше нападната, министър-председателят Мете Фредериксен беше откарана в болница за медицински обзор. Нападението е предизвикало леко разтежение на шийните прешлени„, се споделя в известието на нейния офис, който добавя, че тя е „ потресена от случая “ и заради това е отменила програмата си за деня.

Датската премиерка Фредериксен е „ шокирана “ и „ потресена “ след нападението! 08.06.24 13:56 Как да разпознаем рисковите бенки! (ВИДЕО) 08.06.24 13:28 КАТ-София чака Конституционния съд за абсурда с върнатата кола на каралия пийнал Ивайло Цветков-Нойзи 08.06.24 13:21 Невероятна победа за Мирела Демирева зарадва цяла България! 08.06.24 13:00 Александър Йорданов шокира: „ Трябва да сме изцяло подготвени да смажем врага. Да го разбием! “ 08.06.24 12:42

По-рано през петък Фредериксен е взела участие в демонстрация от предизборната акция на водещия претендент на Датската социалдемократическа партия за евроизборите, Кристел Шалдемозе. След случая Шалдемозе описа, че двете са се разделили преди случая и министър председателят не е правила пропагандна активност на площад „ Култорвет “, където е станало нападението.

От канцеларията на потерпевшата министър-председателка оповестиха пред Датското радио, че министър председателят е в „ потрес “ от случилото се.

Все още не са ясни аргументите и подтекста на офанзивата против Фредериксен. Утре жителите на Дания са призовани да упражнят правото си на глас. Според медийни известия няма връзка сред нападението и предизборната демонстрация на датските социалдемократи, на която Фредериксен е участвала преди случая.

Според очевидци, представени от Ройтерс, тя си е тръгнала от площада след случката под конвой от защита, без забележими следи от пострадвания.

Датският външен министър Ларс Льоке Расмусен разяснява в обществените мрежи: „ В годината на 175-ата годишнина на датската народна власт не е задоволително министър-председателят на страната да бъде посрещан с юмруци вместо с аргументи„.

Финансовият министър на страната Йепе Брус Кристенсен дефинира случая като отблъскващ за датското общество и народна власт.

Като „ мекушав акт на експанзия “ разяснява случая ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди нападението: „ Противоречи на всичко, в което имаме вяра и за което се борим в Европа, “ написа тя в X.

Dear @Statsmin Mette, I was so shocked at the news of you being assaulted tonight.

I condemn this despicable act which goes against everything we believe and fight for in Europe.

I wish you strength and courage – I know you have plenty of both.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 7, 2024

SafeNews.bg напомня, че предизборната акция за евроизборите ще бъде запомнена най-много против насилието против политици. През май претендент от Германската социалдемократическа партия беше пребит и тежко ранен по време на предизборна демонстрация. В Словакия конкуренцията за Европарламента беше помрачена от опит за ликвидиране на премиера Роберт Фицо на 15 май. Случаят раздруса 5,4-милионната централноевропейска страна и провокира мощен отзив в цяла Европа.

Източник: Дарик

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР