Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка

...
Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка
Коментари Харесай

Малката русалка в Копенхаген се оказа расистка риба

Датската полиция ревизира вандалска демонстрация против статуята на Малката нимфа в Копенхаген, съобщи ДПА, като се базира на локални медии.

Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей " Расистка риба ". Не е ясно по кое време е осъществена вандалската демонстрация.

Протестиращите от придвижването " Животът на чернокожите " по света през последните месеци нападнаха скулптури на исторически персони, играли роля в расисткото потисничесто, само че Малката нимфа не беше част от тази тематика. Миналата година обаче игрален филм на " Дисни ", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, провокира скандал, откакто афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля, съобщи Ройтерс.

" Много ми е мъчно да видя какво тъкмо расистко има в приказката за дребната нимфа ", сподели Ане Грюм-Швенсен, откривател в центъра " Андерсен " в Университета на Южна Дания, пред датската организация Ритцау.

Статуята, открита през 1913 година, е въодушевена от едноименната приказка на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен. Емблематичната фигура през годините е била обект на похищения от вандали и стачкуващи, които са я боядисвали или даже са отчупвали части от нея. Преди време тя беше увита в бурка. През януари върху основата ѝ беше изписано с алена багра " Свободен Хонконг ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР