. Датата е 24 март 2006 година. На стартовата площадка

...
. Датата е 24 март 2006 година. На стартовата площадка
Коментари Харесай

Паметна дата: на 25 март отбелязваме 15 години от първото изстрелване на ракета на СпейсЕкс!

. Датата е 24 март 2006 година. На стартовата площадка на дребния атол Куаджалин техниците на младата компания СпейсЕкс приготвят първата ракета “Фалкън 1 ” за полет. След продължителни отлагания и три несполучливи опита за старт, ракетата най-накрая наподобява да е подготвена. Малко след среднощ на 25-ти март тя сполучва да възпламени мотора си и се насочва към небето. 

Тогава малцина подозират, че това е миг, който ще преобрази образа на космонавтиката вечно. Днес СпейсЕкс е водеща компания в целия свят, като годишно изстрелва повече ракети от всеки различен частен производител, задминавайки даже страни като Русия. Ракетите “Фалкън 9 ” са отчасти възвръщаеми, а първите им степени се завръщат постоянно след изстрелване върху специфични наземни площадки или върху транспортен съд в океана. Товарните кораби “Драгън ” изнасят хранителни запаси към Международната галактическа станция, а през днешния ден в орбита живее първият непрекъснат екипаж на пилотирания транспортен съд “Крю Драгън ”. 

Но на 25-ти март 2006 година това бъдеще към момента наподобява нереално. Дебютното изстрелване на този ден приключва с крах. Само 25 секунди след началото на полета настава непредвиден теч на гориво, който води до пожар в двигателния отсек. На четиридесет и петата секунда  “Фалкън 1 ” рухва в океана. 

Тогава за доста галактически специалисти Илон Мъск не е нищо повече от ракетомоделист, който не може да се мери със старите аерокосмически колоси. Днес ние преглеждаме Боинг и Локхийд Мартин като мастодонти, които смучат държавни пари и не създават нищо значително. Но през 2006 година ракетите “Атлас 5 ” и “Делта 4 ” са към момента нови и до известна степен обещаващи (изминали са едвам четири години от дебютния старт на “Атлас 5 ” и по-малко от две от този на “Делта 4 – Хеви ”). Именно с “Атлас 5 ” биват изстрелвани междупланетните задачи на НАСА, в това число “Марс Риконисънс Орбитър ” до Червената планета през 2005 година и “Ню Хърайзънс ” до Плутон при започване на 2006 г. 

И въпреки всичко някои галактически специалисти съзират в СпейсЕкс опция за идна галактическа гражданска война. Месец преди старта на “Фалкън 1 ”, на 27 февруари 2006 година Сам Динкин написа публикация за The Space Review. В нея той хвали Илон Мъск и неговото отвращение да ръководи компанията си по сходство на бюрократичните аерокосмически компании, а като съвременен интернет стартъп от вида на Zip2 или Paypal. Динкин съзира склонността на старите компании да се трансформират в бездънна финансова яма и подлага на критика отхвърли им да иновират макар усвоените от тях средства. Анализаторът написа следното: “Ако ракетите от серията Фалкън полетят и запазят ценовата си листа, Илон Мъск може да сътвори така наречен миг Нетскейп ”. 

В утрото на 25-ти март фантазиите на Мъск наподобяват да са потънали в океана дружно с рухването на “Фалкън 1 ”. Предприемачът обаче е хладнокръвен. “Компаниите, също като хората, имат положителни и неприятни дни. Имахме неприятен ден, само че ще накараме това нещо да проработи ”, оповестява той. 

Концепция на галактическия транспортен съд “Драгън ” от 2006 година. Image credit: SpaceX

Още преди полета на “Фалкън 1 ” на 25-ти март, Мъск е към този момент почнал работа по галактическия транспортен съд “Драгън ”. Публикация от 6-ти март 2006 година на СпейсРеф разкрива проектите на бизнесмена – “Драгън ” би трябвало да лети с ракета “Фалкън 9 ”, която все още към момента не е издигната. Корабът би трябвало да е в положение да транспортира до 7 души до околоземна орбита или композиция от няколко индивида плюс потребен товар. Тук е подходящо да припомня, че през 2006 година са минали към този момент три години от злополуката на “Колумбия ” и остават не повече от четири до пенсионирането на совалките на НАСА. Така че организацията съществено обмисля да подкрепи частни компании, които да основат нови галактически кораби – и един от разновидностите е този на СпейсЕкс. 

Графикът на Мъск е упорит – през 2006 година той предсказва, че “Фалкън 9 ” ще е подготвена да полети за пръв път през 2007 година, а корабът “Драгън ” – през 2009 година. Реалността се оказва по-различна. Ракетата дебютира сполучливо през 2010 година (с три години закъснение), а “Драгън ” в безпилотен режим – в края на същата година (само с година закъснение). Изглежда, че СпейсЕкс в действителност е в положение да избави космонавтиката на Съединени американски щати и корабът е подготвен за транспорти още преди пенсионирането на совалките (което е отсрочено от 2010 за 2011 година). Но смяната не идва незабавно. Макар че през 2010-2011 година ракетите на Мъск към този момент не се провалят при политане, както е през 2006-та, а корабът “Драгън ” се потвърждава от раз, Мъск към момента не може да убеди политиците, че е на верния път. Основният му конкурент, авторитетният сенатор Ричард Шелби, се противи гневно на желанието НАСА да разчита на комерсиалния бранш. “Не разбирам за какво сен. Шелби толкоз се противи на комерсиалните пилотирани транспорти, имайки поради, че ракетите “Атлас ” и “Делта ” са налични в Алабама и никой няма да е по-голям победител от Юнайтед Лонч Алайънс ”, разяснява Мъск през 2010 година. “За Юнайтед Лонч Алайънс ще е несъмнено, че ще завоюва договорите. А за СпейсЕкс е огромна въпросителна ”.

Тогава републиканецът Шелби се бори с желанието на Барак Обама да прекрати работата по галактическия транспортен съд “Орион ”. За да потвърди положителните си планове, Мъск е оптимално изкусен. Сам предприемачът е срещу прекъсването на програмата и не счита, че СпейсЕкс застрашава държавните планове. “Но внезапно това се промени. По някакъв метод това се възприе като опасност. Започнаха да ни нападат гневно, в това число избран сенатор от Алабама, който не ме обича ”, оплака се Мъск, визирайки Шелби.

В последна сметка през май 2012 година корабът “Драгън ” с потребен товар на борда за пръв път бива прикачен към Международната галактическа станция – исторически миг, защото в никакъв случай до тогава транспортен съд, благосъстоятелност на частна компания, не е посещавал орбиталния комплекс. 

Програмата за пилотиран полет се развива по-мудно. По отношение на товарните транспорти на СпейсЕкс е обезпечена основна автономия и самоинициативност. Но културата на НАСА е белязана от две произшествия на совалки и се колебае съществено за стартовете с астронавти. Моделът за разработка, прибавен при товарните полети, е зарязан, а организацията стартира съществено да се намесва на всяка стъпка в създаването на новите пилотирани машини. Като резултат планът за подкрепяне на частни компании се трансформира в умалено копие на държавната стратегия “Орион ”. 

Въпреки всичко СпейсЕкс се оправя с всички бюрократични компликации. Компанията извършва всички изискуеми проби от страна на НАСА, в това число седемте поредни безпилотни полета на ракета “Фалкън 9 ” и няколко десетки поредни полетни теста на парашутите. Бавно, само че несъмнено Илон Мъск потвърждава на организацията, че корабът му е сигурен. Резултатът, даже и да закъснява, е налице. През май 2020 година, десетилетие след в началото плануваното, “Крю Драгън ” транспортира за пръв път хора до орбита. 

С това триумфът на бизнесмена е цялостен. 

Искате ли да имате навременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Facebook, присъединете се към канала на уеб страницата в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР