Датата 7 октомври 1571 година е със символично значение в

...
Датата 7 октомври 1571 година е със символично значение в
Коментари Харесай

Най-кръвопролитната морска битка в историята, сложила край на османското господство в Средиземно море

Датата 7 октомври 1571 година е със алегорично значение в историята на мореплаването и военното дело. На този ден се организира най-кръвопролитното морско стълкновение. Освен това, борбата в Патраския залив на Йонийско море, край Лепанто, е последната, водена напълно с галери, написа history.nakratko.bg.

``
реклама

Противостоящите си сили в сражението са обединените сили на Свещената лига (коалиция на европейските католически страни, с водеща роля на испанските и венецианските флоти) и флотата на Османската империя. Съкрушителната победа, която съюзните сили нанасят след траялата пет часа борба поставя завършек на преобладаващата роля на османския флот в Средиземно море.

Силите на Свещената лига съставляват най-силната и многочислена флотилия, която в миналото е виждала Европа. Под знамената на католическата коалиция се борят към 300 разнообразни кораба. Венецианската република взе участие със 108 галери, Испания с 81 галери, 32 галери са обезпечени от папа Пий V и другите италиански страни, а към флотата се числят и 6 от големите венециански галеаси. Общо екипажите на корабите наброяват към 84 000 души, от които 20 000 са бойци от абордажните роти, въоръжени с мускети и аркебузи.
Освен тях в състава на флотата са екипажите, формирани от 12 000 италианци, 5 000 испанци, 3 000 немци и още 3 000 доброволци от най-различни европейски страни. Сред участниците в сражението е и младият, едвам 24-годишен Мигел де Сервантес, индивидът, който по-късно ще напише неувяхващият “Дон Кихот ”. 

Турската флота е с съвсем същата бройка – 210 галери и 66 галеота. Общо екипажите и войските под командването на Али паша (Муезин-Заде-Али) са към 88 000 души.

Съюзническият флот блокира турските кораби в Патраския залив. Турският главнокомандващ допуска, че силите на съдружниците са при остров Кефалония, до момента в който командващият съюзническите сили дон Хуан Австрийски счита, че турците са в тяхната база - Лепанто.
Сутринта на 7 октомври 1571 година двете флотилии - напълно ненадейно и за двете страни, се срещат при входа на залива, на 60 км от Лепанто (днес Навпакт).

В завързалото се стълкновение вземат участие към 550 кораба от двете страни. Поражението на турците е тотално, само че историците се разминават в оценката на загубите им. Най-често се цитират следните числа: турците губят 224 кораба, от които 117 са пленени от съюзническия флот. От пленените кораби са освободени 12 000 плебеи. Не по-малко от 10 000 гребци-роби на унищожените галери обаче умират. Убити са и към 15 000 турски моряци и бойци.

Загубите за флотилията на Свещената лига са надалеч по-малки. 

Битката при Лепанто се оказва последното в историята морско стълкновение сред флотилии от галери. Господството на османския флот в Средиземно море е ликвидирано, само че измежду съдружниците от Свещената лига пораждат различия във връзка с бъдещите ходове, които следва да бъдат подхванати. Изпусната е опцията на Османската империя да бъде нанесен пагубен удар. Търканията измежду съдружниците се задълбочават и 2 години по-късно Свещената лига се разтурва. Венеция подписва през март 1573 година контракт с Османската империя, съгласно клаузите на който отстъпва владението на остров Кипър и се задължава да изплати обилни контрибуции. Османският флот още веднъж става стопанин на източната част на Средиземно море.

В това стълкновение Мигел де Сервантес е ранен два пъти. Простреляната му лява ръка остава отчасти парализирана за цялостен живот. По пътя към дома, бъдещият създател на “Дон Кихот ” попада в пиратски плен и е продаден като плебей на алжирския паша. Чак през 1580 година Сервантес е изплатен от християнски мисионери.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР