Дъщерната компания на Росатом“ - Русатом Оверсиз“, и френската група

...
Дъщерната компания на Росатом“ - Русатом Оверсиз“, и френската група
Коментари Харесай

Най-големият руски остров става водороден център

Дъщерната компания на „ Росатом “ - „ Русатом Оверсиз “, и френската група Air Liquide са приключили предпроектно изследване за строителство на комплекс за произвеждане на водород на територията на най-големия съветски остров Сахалин. Работата по плана е в границите на меморандум за съгласие, което двете компании подписаха преди година. Комплексът ще е част от огромен план за създаване на водороден клъстер в Сахалинска област. Той ще се трансформира в ефикасна верига за доставки на водород към външни и вътрешни пазари в енергетиката, превоза и индустрията.

Губернаторът на Сахалинска област Валерий Лимаренко разгласи цялостна поддръжка за капиталовото желание и означи смисъла му за развиването на района. „ Проектът за произвеждане на нисковъглероден водород на остров Сахалин по метода на парна преработка на метан с използване на екологични технологии за хващане на излъчвания СО2 се развива сполучливо. Заедно с нашите сътрудници завършихме първия стадий от бъдещия комплекс “, означи Лимаренко.

" Виждаме, че доста компании от страните от Азиатско-Тихоокеанския район наблюдават развиването на водородната стопанска система и имат интерес от внасянето на нисковъглероден водород от Русия. Вече преговаряме с евентуални сътрудници в Япония и Република Корея за развиване на интернационална верига доставки от 2025 година “, акцентира Евгений Пакерманов, президент на „ Русатом Оверсиз “.

Сахалинска област се намира в Далекоизточния федерален окръг, включващ остров Сахалин, Курилските острови и остров Монерон. Административен център град Южносахалинск. Разстояние от него до Москва е 10 417 километра.

Сахалин е най-големият съветски остров и 23-ти по величина в света. Той е е ситуиран около източния бряг на Азия. Територията на острова е 76 568 km². На северозапад, север, изток и югоизток се мие от водите на Охотско море, а на югозапад и запад - от водите на Японско море.

От потребните изкопаеми преди всичко по промишлено значение заемат находищата на петрол, газ и въглища. Разработват се и залежи на злато, живак и платина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР