Дърворезбарят от световна величина Алексей Алексиев е получил отказ от

...
Дърворезбарят от световна величина Алексей Алексиев е получил отказ от
Коментари Харесай

ФРОГОКО: Дърворезбар иска без пари да краси Докторската градина, СО отказва

Дърворезбарят от международна големина Алексей Алексиев е получил отвод от Столична община да способства за облагородяването на Докторската градина. Той е предложил да извае пазителя на България „ Св. Йоан Рилски ” от сухо дърво.
Конкретен претекст за отхвърли от Следствен отдел към окръжна прокуратура не показват. В писмо, изпратено от зам.-кмета Тодор Чобанов, се споделя, че Експертният живописен съвет към Следствен отдел към окръжна прокуратура изрично не поддържа предлагането.

Излиза, че музеите на Атон, Ватикана, Лондон, Модена, Чикаго, Сидней, Милано, принцът на Монако правят оценка творчеството на българския занаятчия, само че не и Столична община.

Отказът на специалистите на столичната кметица Йорданка Фандъкова е в несъгласие с казаното от самата нея през 2015 година:„ Културата, образованието и духовността са в основата на развиването на града. Хората, създателите и свободният им дух са това, което основава атмосферата на София и я прави друга. Столичната община в последните години вкара практиката да обезпечава места за студенти и създатели, в които те да осъществят креативен планове за града.”

Не всички в София реагират като специалистите в общината. Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ е дала единодушието си на Алексиев да изложи в фоайето си неговия двуметров Рафаиловия кръст. Той е извян от 300-годишно сухо чимширено дърво, като в него са вградени 30 плочки, изобразяващи Евангелски подиуми.

В двора на АГ-болница Шейново и в региона на бившето кино „ Изток” също има произведения на художника.

От 1994 до 1996 година в центъра на София Алексей Алексиев прави 12 дървени статуи от изсъхнали и повалени дървета. Част от тях са големи 15 метрови пластики, които са персонално финансирани. От тези му шедьоври са непокътнати единствено два поради отхвърли на общината да ги консервира. Сега тя още веднъж обръща тил на неговото изкуство.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР