Дърветата в пустинята са необичайна гледка. Най-често можете да ги

...
Дърветата в пустинята са необичайна гледка. Най-често можете да ги
Коментари Харесай

Мъртвото езеро

Дърветата в пустинята са необикновена панорама. Най-често можете да ги видите в оазисите. Понякога обаче, когато водата се изпари изцяло и при подобаващите условия, те остават да вехнат, като че ли времето е спряло. Изчислено е, че тези акациеви дървета са мъртви повече от 900 години. Техните изкривени и начупени клони не са помръднали през годините.

Мястото носи името Дедвлей или Мъртвото езеро, заради глинестото дъно, което припомня на езеро и многото дървета, които са умрели още по времето на Уилиям Завоевателя, когато е превзел Англия.

Глинестата почва се е образувала когато близката река Цаушаб е прииждала. Задържалата се вода е разрешавала на акацията и камилския бодил да порастват и цъфтят. Преди 900 години климатът се е трансформирал и регионът е пресушен. Пясъчните дюни го обкръжили и не разрешавали на водата от реката да доближава до дърветата.

Снимка: ©haddock

След това се случило нещо неповторимо. Дърветата не станали на вкаменелости, както бихте очаквали, а били изгорени от слънцето и станали черни като въглен. Сушата е толкоз огромна, че не разрешава на дървото да се разложи.

Мъртвото езеро се намира покрай по-известните солници на Сосувлей или в превод Мястото, от което няма връщане. Също по този начин е обградено от най-големите пясъчни дюни в света. Те без подозрение са съдействали за това дърветата да се запазят толкоз години.

Но не се заблуждавайте. Макар Мъртвото езеро да наподобява пусто, животът постоянно си проправя път. В езерото живеят бръмбари, мишки, щрауси, антилопи и други животни. Растенията и животните съумяват да съществуват там, с помощта на леката утринна мъгла, която се спуска всяка заран от крайбрежията на Атлантическия океан.

Източник: kuriositas.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР