Дървените мебели са красиви и издръжливи, но имат един малък

...
Дървените мебели са красиви и издръжливи, но имат един малък
Коментари Харесай

Как да премахнем мокри петна от дървени мебели?

Дървените мебели са красиви и издръжливи, само че имат един дребен проблем - елементарно можем да оставим неприятни петна от тях даже от минимално количество вода. Ако оставим чашата си на дървена маса да вземем за пример, когато я вдигнем можем да бъдем неприятно сюрпризирани от мокрите петна, останало върху повърхността.
Прочетете още
Има два вида сходни петна. Tези, които към този момент са потъмнели, губят вярата ни да успеем да ги почистим. Цветът им подсказва, че водата към този момент е проникнала дълбоко в дървото и неговото покритие. Единственото решение в сходни случаи е да лакираме отначало повърхността.

Ако успеем незабавно да попием разлятата вода, може да изчакаме няколко дни, с цел да забележим дали бялото леке ще изчезне единствено. Това важи единствено за нови мебели, тъй като те евентуално имат покритие, което няма да й разреши да попие.

Но при старите, които не са лакирани скоро, покритието евентуално е загубило защитните си свойства и е значимо да действаме незабавно. Има няколко метода с подръчни средства.

За скорошни петна от вода може да използваме сешоар, с който ще подпомогнем процеса на изпаряване на водата от горните пластове, с цел да не доближава до по-долните. Включваме уреда на най-ниска степен и го държим ориентиран към петното за десетина минути като не се приближаваме прекомерно близо. След това изчакваме още толкоз време и опитваме отново, в случай че е належащо. А финалната стъпка е да попием изпарената вода от повърхността.

Когато петната са бели и са върху остарели или нови мебели, може да опитаме да ги премахнем и с ютия. Уредът още веднъж би трябвало да бъде на ниска температура, а с нея още веднъж целим изпаряване на попилата в повърхността вода. Много значимо е обаче ютията да не изпуска пара и вода, тъй като ще получим противоположния резултат, разясняват от Reader`s Digest.

Пастата за зъби също може да ни бъде от изгода за разчистване на мокри петна от дървени мебели. Важното е тя да не бъде под формата на гел и е най-добре да е избелваща, с цел да съдържа дребни, абразивни частици. Просто слагаме малко от пастата върху петното и вършим кръгови придвижвания върху него за не повече от минута, след което избърсваме внимателно. И незабавно ще разберем дали е проработило или не.

Солта също може да бъде ефикасна при леки и скорошни мокри петна. Както знаем, тя всмуква водата и на това се дължи нейния резултат в тази ситуация. Просто поръсваме малко количество върху петното и оставяме да попие разлятото за 10-20 минути. Важно е обаче да не търкаме мощно, тъй като с абразивността си солта може да повреди покритието на повърхността.

За мокрите петна върху дървени мебели може да изполваме и един наш добре прочут съдружник в домашното разчистване без химикали - ябълковият оцет. Смесваме равни елементи от него и вода в едно шише, намокряме леко микрофибърна забрадка и я притискаме към петното, като я оставим по този начин за към час. Важно е да не е прекомерно мокра, с цел да не реализираме още веднъж противоположния резултат.

 

 

Източник: lifestyle.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР