Държавното дружество "Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през

...
Държавното дружество "Булгаргаз" иска рекордно поскъпване на природния газ през
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага поскъпване на природния газ с 58% през април

Държавното сдружение "Булгаргаз " желае рекордно повишаване на природния газ през април от 58% . Това се вижда от формалния документ, оповестен в уеб страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Ако тя утвърди настояването, един мегаватчас ще се усили от актуалните 113.73 лева на съвсем 179.36 лв. без такси и данъци.

Окончателното решение за цените на тока и парното за бита през април регулаторът ще вземе на първия ден от месеца.

Още през предходната седмица „ Булгаргаз “ сподели, че ще предложи повишение с 39% за месец май . В неделя ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров сподели, че в последния ден на април ще се ревизира и дали ценообразуващите фактори на "Булгаргаз " и поисканото нарастване на газа за май е обосновано.

"Цената на газа при нас се контролира, това не е свободен пазар, както при множеството европейски страни. В този смисъл КЕВР ревизира всеки месец основанията, на които "Булгаргаз " желае да промени цената ", сподели Станислав Тодоров пред бТВ.

Исканията на сдружението идват на фона на забележителното повишаване на цената на газа на интернационалните пазари.

Темата за цената на газа се трансформира в една от главните от началото на ръководството на съдружното държавно управление, ръководено от Кирил Петков. От средата на 2021 година цените бележат рекордни стойности като причина за това в началото стана нарасналото ползване, обвързвано с възобновяване на стопанските системи от COVID-19. В последните седмици покачването на цената е обвързвано и с следствията от глобите, наложени на Русия поради нашествието в Украйна.

В края на март завършват помощите, отпускани от страната на топлофикационните сдружения за да покриват разликите в заложената в цените им стойност на газа и действителната, както и за битовите консуматори на природен газ, напомня Mediapool. Преди ден енергийният министър Александър Николов сподели, че не се плануват нови такива, тъй като отоплителният сезон ще завърши на 31 март.

Помощите поради скъпия ток за бизнеса обаче ще продължат да се изплащат и след края на месец март,
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР