Държавното дружество Автомагистрали ще проектира и изгради 65,8 км от

...
Държавното дружество Автомагистрали ще проектира и изгради 65,8 км от
Коментари Харесай

Автомагистрали строят 65,8 км от пътя Видин - Ботевград за 1, 083 млн. лв. с ДДС

Държавното сдружение " Автомагистрали " ще проектира и построи 65,8 км от пътя Видин - Ботевград, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ". Това е в сектора сред пътен възел " Макреш " и обходния път на гр. Монтана .

Договорът е на стойност 1 083 000 000 лева с Данък добавена стойност . Срокът за осъществяване е друг за всеки сектор - от 28 месеца до 32 месеца.

На 19 август 2020 година държавното управление обезпечи до 379 млн. лв. в допълнение по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, респективно Агенция " Пътна инфраструктура " за 2020 година, с което са обезпечени първите средства за застраховане на строителството.

В момента се построяват общо 62,6 км от пътя Видин - Ботевград. През предходната година работата стартира от едни от най-сложните прави Мездра - Ботевград /33 км/ и Видин - пътен възел " Макреш " /29,6 км/. За ускорение на строителството на пътя сред Мездра и Ботевград трасето е разграничено на два сектора - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/.

Дружеството е 100% благосъстоятелност на Министерството на районното развиване и благоустройството и правата на страната в сдружението се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството.

АПИ също е вторичен разпоредник на бюджетни средства към министъра на районното развиване и благоустройството

В регистъра на електронните публични поръчки е оповестено обявлението за предоставената поръчка по член 14, алинея 1, т. 6 от Закон за обществените поръчки.

Направлението Видин - Ботевград е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от " Дунав мост II " ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Струма ". С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.

Отсечката сред пътен възел " Макреш " и обходния път на гр. Монтана, с дължина 65,8 км, е разграничена на 5 сектора:

Участък 1 - път I-1 " п. в. Макреш - п. в. Бела ", с дължина 13,6 км /от км 33+400 до км 47+000 километраж по проект/;

Започва от разклона за Макреш, при бъдещия пътен възел " Макреш ", и е до с. Бела. Ще минава по ново трасе, отвън обсега на съществуващия път I-1. Ще бъде с габарит на автомагистрала Г28, включващ две ленти за придвижване в посока, спешна лента, банкети и разграничителна линия, като в избрани сектори с по-големи наклони е планувано построяването и на лента за бавнодвижещи се товарни коли.

При 36-ти км новият път ще пресича ж. п. линията Видин - София с надлез и ще минава над напоителен канал. От 37-ми до 42-ри км ще се спуска към град Димово и река Арчар, ще пресича път I-1 и при 40-ти км ще минава източно от град Димово. От 42-ри до 47-ми км пътят ще продължава източно от град Димово и село Бела, ще е ситуиран паралелно на пътя Димово - Ружинци и при 46-ти км още веднъж ще пресича път I-1 с пътен възел " Бела ".

В този сектор ще бъдат построени 2 пътни възела - п. в. " Макреш " при 36-ти км и п. в. " Бела " на път I-1 в сектора Бела - Скомля, който е при 46-ти км. Ще бъдат издигнати редица уреди - 8 моста, 2 селскостопански подлеза, водостоци и така нататък В непосредственост до пътен възел " Бела " ще бъде ситуиран надзорен център за ръководство на трафика.

Срокът за осъществяване е 30 месеца. Участък 2 - път I-1 " п. в. Бела - Ружинци ", с дължина 11,128 км /от км 47+000 до км 58+128,47 километраж по проект/;

Отсечката сред с. Бела и Ружинци ще бъде с габарит на автомагистрала Г28, включващ две ленти за придвижване в посока, спешна лента, банкети и разграничителна линия, като в избрани сектори с по-големи наклони е планувано построяването и на лента за бавнодвижещи се товарни коли. Такава ще има сред 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и сред 39-ти и 44-ти км в посока Ботевград.

Между 47-ми и 52-ри км пътят ще минава паралелно на ж. п. линията, като е далечен от нея и не визира съществуващия селскостопански път. След това при 49-ти км ще пресича река Скомля над язовира, ще минава над две дерета и преди 52-ри км трасето ще пресича ж. п. линията Видин - София. Между 52-ри и 58-ми км след прекосяването на пътя за село Орешец, новият път ще се спуска към Ружинци. При 56-ти км правата ще минава над път I-1 /E79/ Видин - Кула.

В сектора ще бъдат построени надлез над ж.п. линията Видин - София, мостове над реките Барата и Скомля, 3 селскостопански подлеза. При 50-ти км от двете страни на пътя ще има площадка за отдих с тоалетни, паркинги, осветяване и пречиствателно оборудване.

Срокът за осъществяване е 30 месеца. Участък 3 - път I-1 " Ружинци - п. в. Белотинци ", с дължина 15,392 км /от км 58+128,47 до км 73+520 километраж по проект/;

Трасето минава напълно източно от съществуващия път I-1 (E79), без да го пресича и без да навлиза в регулациите на обитаемоте места. Габаритът е Г28. В сектори с по-големи наклони е планувано построяването и на лента за бавнодвижещи се товарни коли. Такава ще е правата сред 61-ви и 62-ри км в посока гр. Монтана, с обща дължина 1,58 км.

Началото на трасето се намира на към 1 км северно от регулацията на с. Ружинци. При 58-ми км е планувано построяването на пътен възел за връзка със остарялото трасе на път I-1 (E79). При 60-ти км третокласният път Ружинци-Лом и общинският път Ружинци - Белоптичене ще минават над скоростния път с пътни надлези. Ще бъде построен и мост над р. Лом.

В този сектор ще бъдат построени 2 пътни възела, 3 пътни надлеза, 1 стоманобетонов улук, 1 сводов улук и 2 моста над р. Лом и р. Нечинска бара и така нататък

Срокът за осъществяване е 28 месеца. Участък 4 - " п. в. Белотинци - п. в. Винище ", с дължина 11.980 км /от км 73+520 до км 85+520 километраж по проект/;

Трасето на сектора стартира директно след пътен възел " Белотица " при 43-ти км. Габаритът е Г28. Между 73-ти и 74-ти км ще се построяват двустранни площадки за отдих, всяка с по 45 паркоместа за леки коли, като 6 от тях ще са за хора с увреждания. Допълнително ще бъдат обособени 7 паркоместа за рейсове или товарни коли. Предвижда се и построяването на санитарно помещение с тоалетна.

Развитието на трасето продължава на 500-1500 м източно по отношение на съществуващия път I-1 (E79), като се пресичат двата съществени притока на р. Гостиля.

В този сектор ще бъдат издигнати 1 пътен възел, 1 стоманобетонов улук, 1 сводов улук и 3 моста над р. Селска бара, р. Коритарска и р. Риковска Бара и т. н.

Срокът за осъществяване е 28 месеца.
Участък 5 - " п. в. Винище - обход на гр. Монтана ", с дължина 13,693 км /от км 85+520 до км 99+193 по проект=102+600 километраж по действителен път I-1/.
Проектното трасе е с габарит Г28. Началото на правата стартира след п. в. " Винище ", пресича р. Войнишка бара при 86-ти км. Следва прекосяване над р. Брусовица и р. Онна Бара. В сектора сред с. Винище и с. Горна Вереница трасето минава през равнинен терен на към 1 км източно от съществуващия път, където се пресичат няколко дерета. След с. Горна Вереница трасето се развива в югоизточна посока, като минава северно на с. Долна Вереница. При 98-ми км е планувано построяването на пътен възел, посредством който ще се реализира връзка с обходния път на Монтана. Пътният възел при 102-ри км по обходния път на гр. Монтана ще бъде реконструиран, с което ще се обезпечат всички направления на завиване. За задачата ще бъде подсилен пътният подлез и построена спомагателна директна връзка, с цел да се обезпечи направлението Видин - обход Монтана - гр.Монтана (север).

В този сектор ще бъдат построени 2 пътни възела, 1 стоманобетонов улук, 3 сводови водостока и 1 мост над р. Брусовица и така нататък При 90-ти км ще се изградят двустранни площадки за отдих. Предвиденият период за осъществяване е 32 месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР