Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова губернаторите на американски

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова губернаторите на американски
Коментари Харесай

Помпейо призова губернаторите на американски щати да устояват на натиска на Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани губернаторите на американски щати да устоят на натиска на Китай за уединяване на Тайван, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Пекин се ориентира към обособените американски щати в опит да ускори икономическото и политическото си въздействие, акцентира Помпейо на среща на Националната асоциация на губернаторите във Вашингтон. Държавният секретар предизвести, че китайски център за разбори е оценил отношението на 50-те губернатори към Китай, давайки им оценки като "приятелски надъхан, твърдолинеен или спорен ", съобщи Асошиейтед прес.

Помпейо съобщи пред събралите се, че администрацията на Тръмп ще ускори връзката с губернаторите на американски щати по китайския въпрос. Той ги прикани да не подписват обособени съглашения с Китай, "които биха навредили на националната ни политика ". "Знам, че никой от вас не би го направил преднамерено. Позволете ни да ви помогнем ", добави държавният секретар, представен от Агенция Франс Прес.

Помпейо уточни, че предходната година Китай е заплашил губернатора на щата Мисисипи да анулира вложения в щата заради визитата му в Тайван. Освен това китайски посланик е изпратил писмо до губернаторите с искане те да не поздравяват тайванската президентка Цай Ингвен за преизбирането ѝ за нов мандат.

Посланието на Майк Помпейо в Европа и Централна Азия: Пазете се от Китай

Китай и Тайван са ръководени от разнообразни режими от 1949 година и Пекин счита Тайван за своя провинция, която би трябвало да бъде върната под негов надзор. През последните четири години китайските управляващи лишиха от Тайван седем дипломатически съдружници. Островът към този момент е признаван единствено от 15 страни, множеството от които са небогати тихоокеански или латиноамерикански страни.

Губернаторите би трябвало да внимават и при бизнес връзките с Китай, тъй като Пекин употребява откритостта на Съединени американски щати против тях, съобщи Помпейо в тирада пред Националната асоциация на губернаторите във Вашингтон. Китай употребява американските свободи, "за да получи преимущество пред нас на федерално, щатско и локално ниво ", предизвести той.

"Когато става дума за бизнес, ви подтиквам да проявявате нерешителност ", акцентира държавният секретар, напомняйки правилото на президента Роналд Рейгън "вярвай, само че проверявай ".

Въпреки това Вашингтон е подготвен да си сътрудничи с Пекин в комерсиалната сфера и в битката с новия ковид, акцентира Помпейо, представен от ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР