Държавният секретар на САЩ Майк Помпео описа Хизбула като риск

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео описа Хизбула като риск
Коментари Харесай

Помпео и САЩ имат морално и политическо задължение да пазят Израел

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разказа Хизбула като риск за стабилността в Близкия изток и се съгласи с Израел за мощно въоръжената ливанска група, подкрепяна от Иран, оповестява " Ройтерс ".

Помпео, който е на районно посещаване, с цел да разпространява твърдата воля на администрацията на Тръмп против Иран бе предизвестен от Израел, че се тревожат от силите на Хизбула и намесата им в сирийската война.

На среща с израелския президент Рувен Ривлин в Йерусалим, Помпео изброява Хизбула, Хамас и Йеменския Хути като получаващи иранска поддръжка и " организации, които съставляват риск за стабилността в Близкия изток и за Израел ".

" Те са решени да изтрият тази страна от лицето на планетата и ние имаме морално и политическо обвързване да предотвратим това. Трябва да знаете, че Съединените щати са подготвени да създадат това ", изясни Помпео.

От своя страна, Израел извърши многократни въздушни удари против Хизбула в Сирия, където шиитската мюсюлманска милиция, дружно с съветски Военновъздушни сили, оказа помощ на президента Башар Асад против бунтовниците сунити.

В тирада за Персийската нова година, висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей съобщи, че Ислямската република сполучливо се е противопоставила на " невиждани, мощни " американски наказания.

Иран е изправен пред стопански компликации, откогато Доналд Тръмп се изтегли предходната година от нуклеарната договорка сред Техеран и международните сили и възобнови глобите.

Фокусирайки своите забележки върху Ливан, Ривлин изясни на Помпео, че министър председателят Саад Харири " не може да каже на никого, че Ливан е обособен от Хизбула ", базирайки се на политическото въздействие на групата в Бейрут, където има и министри в държавното управление, както и депутати в Народното събрание.

" Ако нещо се случи от Ливан към Израел, ние ще държим Ливан виновен ", изясни Ривлин.

Посещението на Помпео в Йерусалим е необятно възприемано в Израел като помощ за Нетаняху, който се радва на близки връзки с Тръмп, единствено три седмици преди оспорвани избори в Израел.

Тръмп скъса с десетилетна американска политика и призна Йерусалим за столица на Израел, което ядоса палестинците, които претендират за източния бранш на града за столица на бъдещата им страна.

През май предходната година Вашингтон реалокира посолството си от Тел Авив в Йерусалим, а Помпео посети посолството през днешния ден.

Помпео реагира от Израел и на известието на самообявилия се венецуелски президент Хуан Гуайдо за арестувани от разузнаването опозиционери.

Държавният секретар на Съединени американски щати осъди задържането и настоя за неотложно освобождение.

" Съединените щати осъждат претърсванията, осъществени от тайните служби на венецуелския президент Николай Мадуро, и задържането на Роберто Марреро. Ние пожелаваме незабавното му освобождение ", написа Помпео. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР