Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнесе историческа реч, която

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изнесе историческа реч, която
Коментари Харесай

Русия вече не е главният противник на САЩ, светът на прага на нова Студена война

 Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изнесе историческа тирада, която към този момент е съпоставена с речта на Чърчил от 1946 година, слагаща началото на Студената война. Помпео разгласи непримирима битка до самия край, единствено че в този момент врагът е не Москва, а Пекин. Америка, въпреки това, се пробва по всевъзможен метод да притегли Русия в своята коалиция, разяснява съветският вестник “Взгляд “, представен от " Фокус ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео приказва в петък в президентската библиотека на Ричард Никсън в Йорба Линда, Южна Калифорния, на тематика " Комунистически Китай и бъдещето на свободния свят “. Помпео разгласи краха на политиката на " неразумно обвързване " с Пекин през миналия половин век.

Ръководителят на Държавния департамент напомни тактиката, която президентът Ричард Никсън ненадейно одобри през 1971 година Тогава Вашингтон се реши на доближаване с Мао Цзедун, с цел да го завоюва на своя страна в дуела със Съветския съюз. В допълнение, по-късно Съединени американски щати започнаха огромни вложения в червен Китай, което допуска, че с просперитета на " Поднебесната империя “, ще има " повече независимост и Китай ще бъде по-приятелски надъхан към другите страни “. " Ангажиментът, който търсихме, не докара до смяна в Китай, каквато искаше президентът Никсън “, оплака се Помпео.

Наследникът на Мао, актуалният президент на Китайската национална република (КНР) Си Дзинпин, беше избран от държавния секретар като хладнокръвен последовател на тоталитарната идеология, " чието държание отразява " продължаващият десетилетия блян за международна надмощие, учредена на китайския комунизъм ".

" Трябва да се надигнем пред суровата истина, от която би трябвало да се ръководим в идващите години и десетилетия, в случай че желаеме независимост в 21 век, а не в китайския век, за който мечтае Си Дзинпин. Както ясно се изрази президентът Тръмп, ние се нуждаем от тактика, която пази американската стопанска система и нашия метод на живот. Свободният свят би трябвало да спечелва над тази нова робия “, съобщи Помпео. Според него Китай прави същите неточности като Съюз на съветските социалистически републики. Сред тях - неспазване на правата на благосъстоятелност и върховенството на закона. Настоящото американско държавно управление, сигурен е Помпео, би трябвало да употребява методите на Роналд Рейгън, който стартира огромна борба със Съветския съюз.

Държавният секретар означи, че дейностите на органите на КНР заплашват сигурността и просперитета на жителите на " свободните страни на света “, по отношение на което тези страни би трябвало " да употребяват изобретателни и решителни способи за реализиране на промени в държанието на Китайската комунистическа партия (ККП) “. Държавният секретар прикани за основаване на нов съюз против Пекин в света, без да изключва опцията Вашингтон даже да успее да притегли Москва в него. Според ръководителя на американската дипломация сходна опция " произтича от естествените връзки сред Китай и Русия “.

Между другото, сходна мисъл беше изразена и по-рано от заместника на Помпео Стивън Биган, като съобщи, че " Русия е изправена пред сериозен проблем, обвързван с наличието на Китай по южните й граници “. " Фактът, че това в този момент се крие поради съперничеството на двете страни със Съединени американски щати, не е солидна основа на китайско-руските връзки ", сподели Биган.

Кремъл обаче към този момент отхвърли апела на Помпео, като назова Китай " съдружник “ - страна, с която имаме " специфични партньорски връзки “. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в тази връзка, че Москва " в никакъв случай не взе участие в съюзи против някого ". " Ние не сме другари против никого и всичко, било то интеграционни асоциации или политически асоциации, е ориентирано към развиване на добросъседски и взаимноизгодни връзки. Русия не взе участие в никакви съюзи против никого “, сподели Песков.

По време на открити руско-китайските дипломатически съвещания представителят на външното министерство Мария Захарова отговори на Помпео по друг метод: " Сега това не е единствено нападателна изразителност, подкрепена от не по-малко нападателни дейности, само че в този момент е опит да се провокира някакъв конфликт в обществената сфера сред Русия и Китай. Това, мога да Ви уверя, няма да успее. "

Икономистът Антон Любич назова речта на Помпео оповестяване на студена война с Китай. Според него Йорба Линда е наедно с град Фултън в Мисури, където през март 1946 година Уинстън Чърчил афишира началото на Студената война. Освен това специалистът не изключи, че в този момент Русия и Китай имат късмет да сменят функциите си в играта, която Ричард Никсън започва през 1971 година.

Василий Кашин, старши откривател в Института за далекоизточни проучвания на Руската академия на науките, специалист в Центъра за разбор на тактики и технологии, назова речта на Помпео, строго видяно, не първата декларация за Студената война. Преди това вицепрезидентът Майк Пенс изнесе сходни речи. Също по този начин бяха направени промени в американските стратегически документи, в които Китай като зложелател " беше подложен на едно и също равнище с Русия ".

" Въпреки това, тази тирада на Помпео надминава всички предходни по заостреност. Освен това тя беше произнесена на фона на абсурда със закриване на консулството на КНР в Хюстън. Тя демонстрира, че всичко си е пристигнало от единствено себе си на мястото. Отсега нататък Китай заема мястото на основния съперник на Съединените щати “, сподели Кашин пред вестника. Освен това този ден трябваше да пристигна по-рано, само че заради кримските събития, Съединени американски щати продължиха да концентрират вниманието си върху Русия, тъй че Пекин получи стратегическа отмора, сигурен е политологът. " Вътрешната политика на Съединени американски щати се разви по подобен метод, че за републиканците и демократите стана преференциално да демонизират Китай. Русия напуща фокуса на вниманието, което въобще не значи, че връзките ни ще се подобрят “, уверен е Кашин.

Резултатът от новата Студена война обаче е непредсказуем, защото във всички връзки, като се изключи нуклеарните оръжия, Китай е по-силен, в сравнение с Съюз на съветските социалистически републики при започване на борбата със Съединени американски щати. " Но Съединени американски щати са в положение на тежка икономическа, филантропична и политическа рецесия. Не е изцяло ясно по какъв начин ще се измъкнат от нея. Следователно за Вашингтон изходните условия на новата Студена война са доста по-лоши, в сравнение с бяха при започване на предходната “, споделя източникът, представен от " Фокус ".

Според специалиста актуалният Китай е страна с друг капацитет и по-широки интернационалните връзки от Съветския съюз от 50-те години. " Китай е построил партньорство с Русия, която сама по себе си е огромна мощ ", добави Кашин.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните връзки, не изключва, че Белият дом в действителност желае да повтори геополитическата композиция от президента Никсън и държавния секретар Хенри Кисинджър, който при започване на 70-те години поддържа Пекин поради битката против Съюз на съветските социалистически републики. " Но в този момент няма да може да се реализира такава скица с Русия. Отношенията сред Москва и Пекин се приближават до равнището на военно-политически съюз. Например Русия неотдавна показа с Китай технологията на системи за ранно предизвестие за далечни дейности за нуклеарна офанзива “, изясни Кортунов. Според него Вашингтон не може да предложи на Москва нищо по-ценно от съветското съдействие с Китай.

" Факторите, които сплотяват Москва и Пекин, надвишават всички вероятни алегорични вашингтонски " лакомства “, означи събеседникът. И като цяло: когато предлага на Москва да се причисли към алианса против Китай, Помпео в същия миг желае по-строги антируски наказания, отбелязва политологът, затова тези изказвания съдържат " повече реторика “. " Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп няма козове за договаряния с Москва. Отношенията са толкоз неприятни, че Москва единствено теоретично би могла да се възползва от по-балансиран метод към връзките в триъгълника САЩ-Русия-Китай “, оплака се Кортунов.

Междувременно в самата Поднебесна империя те дадоха отговор без непотребна дипломация на речта на държавния секретар. " Помпео е направил злонамерени офанзиви против Китайската комунистическа партия и обществената система на страната ни. Изявленията му са лишени от всякакво безапелационно съображение, това е безусловно деформиране на обстоятелствата “, съобщи представителят на външното министерство Ван Венбин. Според него Пекин няма планове да трансформира Съединени американски щати, които " също няма да могат да трансформират КНР ".

По-късно неговият шеф, министърът на външните работи Ван И, направи изказване: " Китай няма да танцува по музиката на Съединените щати и няма желание да толерира безотговорните дейности на американската страна “, цитира министърът. " Съединените щати са единствените, които са отговорни за влошаващите се китайско-американски връзки. Те се стремят окончателно да спрат процеса на развиване на Китай и не отклоняват всички вероятни, даже и най-базовите ограничения. "

Що се отнася до съюза, който Вашингтон се пробва да сглоби, " никоя естествена самостоятелна страна няма да последва апела им ", уверен е министърът. Ван напомни, че Китай към момента е зает с градивен разговор със Съединените щати: " Ние отстояваме взаимноизгодното съдействие и уверено ще защитим нашия суверенитет и ще поддържаме националната си горделивост. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР