Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с
Коментари Харесай

САЩ не бърза с позиция за преврат по отношение на случващото се в Тунис

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в телефонен диалог с президента на Тунис Каис Саид е подчертал нуждата Саид да се придържа към демократичните правила по отношение на възходящото напрежение в северноафриканската страна, се отбелязва в изказване, оповестено от пресслужбата на Държавния департамент. Вашингтон ще продължи да следи развиването на събитията, оповестява БГНЕС.

" Държавният секретар прикани президента Саид да зачита демократичните правила и правата на индивида, които стоят в основата на ръководството в Тунис. Държавният секретар прикани за открит разговор с всички политически сили и хората в страната ", се споделя в текста.
 Полицията затвори офиса на телевизия Ал Джазира в Тунис Полицията затвори офиса на телевизия " Ал Джазира " в Тунис
Полицията на Тунис затвори през днешния ден офиса на катарската телевизия " Ал Джазира " в столицата Тунис, заяви шефът на нейното бюро. Това се слу...

По-рано ръководителят на пресслужбата на външното министерство на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че тунизийските политически сили би трябвало да " заобикалят всевъзможни дейности, които могат да подтиснат демократичните полемики и да доведат до принуждение ".

Американските управляващи са обезпокоени от обстановката в Тунис, само че към момента не са стигнали до дефинитивно умозаключение дали считат последните събития в северноафриканската страна за държавен прелом, заяви на постоянен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

" Първо, ние сме загрижени за събитията в Тунис. В контакт сме с тунизийските водачи, с цел да научим повече за обстановката, да призовем за успокоение и да подкрепим напъните на Тунис да продължи напред в либерален правила ", сподели тя, отговаряйки на въпроса дали администрацията на Вашингтон преглежда протичащото се в арабската република като прелом.

" Имаше доста събития, даже през последните 24 часа. Определението за " прелом " е юридическо определение и ние ще изчакаме Държавният департамент да извърши юридически разбор, преди да дадем определение, тъй че няма умозаключение за това ", добави Псаки.
 В Тунис де факто има военно състояние, Народното събрание не работи В Тунис де факто има военно състояние, Народното събрание не работи
Президентът на Тунис Каис Саид, който замрази активността на Народното събрание, забрани на ръководителя на законодателния орган Рашид ал Гануши...

На 25 юли Каис Саид разгласи прекъсване на парламентарната активност за 30 дни, повдигане на имунитета на всички депутати и оставка на премиера Хишам Машиши. В столицата на републиката бяха въведени армейски елементи. На 26 юли Саид издаде декрет за освобождение на министъра на националната защита Брахим Бертаджи и изпълняващия длъжността министър на правораздаването Хасна бин Слимани. Той взе такива решения, откакто в неделя се организираха демонстрации в редица огромни градове, участниците в които желаеха разформироване на Народното събрание, промяна на политическия режим, както и наказателно гонене на виновните за влошаващата се зараза с ковид и социално-икономическата ситуацията в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР