Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Египет за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Египет за
Коментари Харесай

Ключова среща на Блинкен със Сиси на фона на израелското настъпление към Рафах

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще посети Египет за среща с президента Абдел Фатах Ел-Сиси. Визитата ще бъде част от спешна обиколка в Близкия изток в търсене на ново помирение и " финален край " на войната сред Израел и Хамас.

Пътуването, което е петото посещаване на Блинкен в района по време на продължаващата близо четири месеца война, по-късно ще включва спирки в Израел и Катар, съобщи Агенция Франс Прес.

Дипломатическият напън на Блинкен закупи нова новост, защото израелските сили настъпват все по на юг към Рафах - палестински град на южната граница с Египет, където се е укрило повече от половината население на Ивицата Газа.

Блинкен се надява да пласира договорката за помирение, която беше контрактувана в Париж през януари, само че към момента не е подписана нито от Хамас, нито от Израел.

Според представителя на Държавния департамент Матю Милър Блинкен е разговарял със саудитския престолонаследник за " незабавната нужда от понижаване на районното напрежение ".

Увеличаването на броя на нападенията в целия район от страна на подкрепяните от Иран съдружници на Хамас провокира контраатаки от страна на Съединени американски щати и техните сътрудници.

Израел даде обещание да продължи с офанзивата си, като навлезе толкоз във вътрешността в палестинската територия, колкото е належащо, с цел да изкорени високопоставени чиновници на Хамас.

Военните " ще доближат до места, където към момента не сме воювали, до последния бастион на Хамас, който е Рафах ", съобщи израелският министър на защитата Йоав Галант./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР