Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви допълнителна хуманитарна помощ
Коментари Харесай

САЩ отпускат близо $ 144 млн. допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи спомагателна филантропична помощ за популацията на Афганистан в размер на близо 144 милиона $ .

" Като част от трайния ни ангажимент към народа на Афганистан през днешния ден Съединените щати оповестиха близо 144 млн. $ филантропична помощ за засегнатите от продължаващата филантропична рецесия ", се споделя в изказването на Блинкен.

" С тази помощ общият размер на филантропичната помощ на Съединени американски щати в Афганистан и за афганистанските бежанци в района възлиза на близо 474 млн. $ през 2021 година , което е най-голямата сума за подкрепяне от която и да е страна ", добави той.

Блинкен означи, че помощта се дава непосредствено на самостоятелни филантропични организации, в това число на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), Международната организация по миграция (МОМ), Световната здравна организация (СЗО) и други интернационалните и неправителствени организации.

" Това финансиране обезпечава директна поддръжка за някои от над 18-те милиона уязвими афганистанци в потребност в района, в това число афганистанските бежанци в прилежащите страни ", сподели той.

Допълнителната филантропична помощ ще даде опция на нашите сътрудници да дават животоспасяваща отбрана, поддръжка за продоволствената сигурност, съществени здравни грижи, помощ за зимата, логистика и незабавна хранителна помощ в отговор на възходящите филантропични потребности, изострени от дефицита на здравни грижи, COVID-19, сушата, недохранването и идната зима ", добави Блинкен. „ Финансирането ще бъде в интерес на народа на Афганистан, а не на талибаните, от които ще продължим да пожелаваме отговорност за поетите от тях задължения ".

Той прикани приемащите страни " да държат границите си отворени за афганистанци, търсещи интернационална протекция ".

Обявяването на филантропичната помощ пристигна, откакто Съединени американски щати завършиха изтеглянето си от Афганистан в изискванията на талибанска атака, довела до свалянето на държавното управление. По време на трескавото овакантяване Съединени американски щати превозиха с ферибот над 120 000 души от Афганистан , защото талибаните предявиха искания към столицата Кабул.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР