Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон е

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон е
Коментари Харесай

САЩ: Русия трябва да се изтегли от Грузия, да понесе отговорност за агресията

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон е изпълнен с увереност да търси отговорност от Русия за експанзията против Грузия през 2008 година и неизпълненото съглашение за евакуиране на съветските войски от нейната територия.

" Както и в Украйна, народът на Грузия страда от последствията от пренебрегването на интернационалното право от страна на Русия и желанието ѝ да господства над своите съседи ", акцентира Блинкън по отношение на навършването на 15 години от началото на войната в Грузия, съобщи Укринформ.

По думите му, дейностите на Кремъл през интервала на окупацията на Грузия, нападателната акция по дезинформиране на популацията, всеобщото разселване на хора, основават неописуеми компликации за грузинския народ.

" Съединените щати са все по този начин изпълнени с увереност да подведат Русия под отговорност за несъблюдение на подписаното през 2008 година съглашение от 6 точки за преустановяване на огъня, което планува евакуиране на войските ѝ на позициите от времето преди спора, както и обезпечаването на безконтролен достъп за доставки на филантропична помощ ", означи Блинкън.

Той добави, че Русия би трябвало да се откаже от оповестената от Кремъл „ самостоятелност “ на грузинските райони Абхазия и Южна Осетия. Това ще разреши на стотици хиляди вътрешно преселени лица да се върнат безвредно по домовете си.

" Навършват се 15 години откогато Русия нахлу в Грузия и окупира 20% от нейната територия. Русия и до момента отхвърля да извършва своите задължения от 2008 година за преустановяване на огъня. Съединените щати уверено поддържат суверенитета, териториалната целокупност и евроатлантическите желания на Грузия. " - написа държавният секретар в платформата Х (доскоро Twitter).
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР