Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще замине за Близкия

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще замине за Близкия
Коментари Харесай

Бликън отново се отправи към Израел, за да обсъди примирие в Газа

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще замине за Близкия изток в понеделник, заяви Държавният департамент, до момента в който на фона Вашингтон упорства за пускане на договарянията за преустановяване на огъня и войната в Газа след водача на Хамас Яхия Синвар, предава " Ройтерс ".

Последното посещаване на висшия американски посланик в района , единадесетото му след нападението против Израел на 7 октомври 2023 г . от палестинската въоръжена формация Хамас, което провокира войната в Газа, идва макар че Израел ускори военната си акция в Газа и в Ливан против Иран -обединена милиция Хизбула.

Блинкън ще разиска с районните водачи смисъла на прекратяването на войната в Газа , методите за обрисуване на пост-конфликтния план за палестинския анклав, както и по какъв начин да се реализира дипломатическо решение на спора сред Израел и Хизбула, заяви в изказване Държавният департамент.

Пътуването на първия посланик ще стартира с Израел , оповестиха от Държавния департамент, само че не показаха другите точни дестинации.

" Той ще продължи полемиките по отношение на планирането на интервала след спора и ще подчертае нуждата от чертане на нов път напред, който разрешава на палестинците да изградят още веднъж живота си " , се споделя в известието.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, вицепрезидентът Камала Харис - претендент на демократите на президентските избори на 5 ноември, и няколко други западни водачи обявиха, че всички те биха желали едногодишната война в Газа да завърши , откакто предходната седмица Израел умъртви Синвар, архитекта на офанзивата от 7 октомври.
 Лойд Остин: Ликвидирането на водача на
Лойд Остин: Ликвидирането на водача на " Хамас " дава късмет за преустановяване на огъня в Газа

Основен приоритет е освобождението на заложниците, които към момента се държат от " Хамас "

Но израелският министър председател Бенямин Нетаняху към този момент сподели, че войната ще продължи  кампанията си и анализатори споделят, че той може да избра да изчака края на мандата на Байдън, който изтича през януари, и да рискува със идващия президент, без значение дали е Харис или нейния републикански противник Доналд Тръмп, с който Нетаняху поддържа тесни връзки.

Блинкън също по този начин ще подчертае, че спомагателна храна, медикаменти и друга филантропична помощ би трябвало да бъдат доставени на цивилните в Газа, сподели Държавният департамент.

През последните дни Израел ускори военната си акция в Газа. Докато боевете не престават, здравните чиновници оповестяват за дефицит на храна, гориво и медицински консумативи за лекуване на пациенти в трите останали лечебни заведения, които към момента отчасти работят в региона.

Атаката на Хамас от умъртви към 1200 души, а други 253 бяха отвелчени в Газа като заложници, съгласно израелски данни. Последвалата война на Израел опустоши Газа, убивайки повече от 42 500 палестинци, като се счита, че под руините лежат още безчет мъртви, споделят здравните управляващи в Газа.
 90 убити или изчезнали след последните удари в Газа
90 убити или изчезнали след последните удари в Газа

Според Израел данните са пресилени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР