Молдовците казаха да на присъединяването на страната си към ЕС,

...
Молдовците казаха да на присъединяването на страната си към ЕС,
Коментари Харесай

С по-малко от 1% разлика: Молдовците казаха да на присъединяването на страната към ЕС

Молдовците споделиха " да " на присъединението на страната си към Европейски Съюз, само че с доста нежна преднина пред евроскептиците - с по-малко от един % разлика. Паралелно се организираха и президентски избори, след които Молдова отива на балотаж. Настоящият проевропейски държавен глава Мая Санду получи над 42 на 100 от гласовете, а главният ѝ проруски конкурент Александър Стояногло - 26% при изборна интензивност 51%. Двойният избор е обсъждан като тест за устрема на Кишинев да се откъсне от сянката на Москва, само че точно подозренията за външна интервенция го помрачи.



Президентът Мая Санду разгласи победа на първия тур на президентските избори и на референдума за участието на Молдова в Европейски Съюз. Но предизвести за осъществена външна офанзива против демокрацията и проевропейското бъдеще на страната. По думите ѝ, задгранични сили, които работят в прорез с молдовските ползи, са се пробвали да купят гласове:

" Целта е била да бъдат купени 300 хиляди гласа. Внимателно би трябвало да разгледаме къде са позволените неточности и да се поучим от това посягане против суверенитета ни. Но не е обикновено да сме в обстановка, при която незаконни групи подкупват гласоподаватели. Това е относително ново събитие за Молдова и заплаха за всяка народна власт. "



Европейски Съюз удостовери поддръжката си за демократичните промени в Молдова.

Петер Стано - представител на Европейска комисия: " Молдова е доста значим сътрудник на Европейски Съюз. Знаем, че този избор се състоя при невиждана интервенция и опити за заплашване от страна на Русия и нейните проксита за да дестабилизират демократичните процеси в Молдова. "

Кремъл съобщи, че изборите в Молдова не са били свободни, а резултатите им повдигат доста въпроси.

Дмитрий Песков - представител на Кремъл: " Виждаме мъчно обяснимо нарастване на гласовете в поддръжка на Санду и броя на участниците в референдума, които са за Европейски Съюз. Всеки наблюдаващ, който е наясно с политическите процеси, може да забележи, че има особеност при увеличението на тези гласове. "



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС

При частичното броене за малко неподкрепящите еврочленството на Молдова водеха, преди резултатът да се обърне.

Надя Мазмир - издател: " Хората не схващат напълно добре въпроса, някои считат, че ще влезем още на следващия ден в Европейски Съюз и това поражда страхове. "

Резултатите в подкрепяния от Русия източен сепаратистки район Приднестровие дават преднина на проруския претендент Александър Стояногло на президентските избори. Там над 60% не са съгласни европейският път на Молдова да бъде записан в конституцията, като този % в другия следен от проруски сепаратисти район Гагаузия е над 90 на 100. Евроскептични са настройките и в популации с компактна българска общественост регион Тараклия, където Мая Санду събира едвам 4% поддръжка и единствено 13% споделят " да " на Европейски Съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР