Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Казахстан за

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Казахстан за
Коментари Харесай

Антъни Блинкън е в Казахстан

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде в Казахстан за поредност от срещи с висши дипломати на страните от Централна Азия, на фона на възходящото напрежение към войната в Украйна, предава Асошиейтед Прес.

Блинкън беседва с външния министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди и по-късно с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Първият посланик на САЩ пристигна в Астана за среща на по този начин наречената група C5+1, формирана от Съединени американски щати и някогашните руски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

На тази среща Блинкън ще подчертае " уговорката на Съединени американски щати към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страните от Централна Азия ", се споделя в изказване на Държавния департамент, което отразява формулировката, която употребява, с цел да поддържа Украйна във войната й против Русия.

Посещението на Блинкън в Астана и по-късно тази седмица в Ташкент, столицата на Узбекистан, бележат първото му посещаване в Централна Азия като държавен секретар.

Нито една от петте някогашни руски републики в Централна Азия, обичайно обсъждани като част от сферата на въздействие на Кремъл, не поддържа обществено съветската експанзия.

Казахстан посрещна десетки хиляди руснаци, бягащи от военната работа предходната есен. Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев беседва по телефона с украинския президент Володимир Зеленски три пъти, откогато съветските войски нахлуха в Украйна предишния февруари, призовавайки за дипломатическо разрешаване на спора в сходство " с Устава на Организация на обединените нации и общоприетите правила на интернационалното право ".

Въпреки това и петте централноазиатски републики, дружно с Индия, която Блинкън също ще посети в границите на своята азиатска обиколка, се въздържаха при гласуването на резолюция за наказание на съветската инвазия в Украйна предходната седмица в Общото заседание на Организация на обединените нации на първата годишнина от войната.

Американски чиновници се надяват, че Блинкън може да убеди централноазиатските народи, че нахлуването на Русия в Украйна е опасност за тях.

Съединени американски щати от десетилетия се стремят без огромен триумф да изтръгнат някогашните руски републики в района от въздействието на Москва. Някои, по-специално Узбекистан и Таджикистан, подкрепиха логистично Съединени американски щати по време на 20-годишния спор в Афганистан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР