Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предлага да създаде нова

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предлага да създаде нова
Коментари Харесай

Блинкън създава ново атлантическо партньорство за околната среда и морската сигурност

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предлага да сътвори нова общественост от атлантически страни за начинания в поддръжка на околната среда и морската сигурност, оповестиха публични лица. Предвидено е и ново финансиране от 100 млн. $.

В Ню Йорк за Общото заседание на Организация на обединените нации Блинкън ще се срещне с сътрудници от Ангола, Бразилия, Гана, Португалия и Сенегал като част от нова група от към 10 страни, съобщи почитан чиновник на Държавния департамент.

" Съединените щати се надяват да работят с атлантическите страни за създаване на нова рамка за постоянно атлантическо съдействие, посредством която нашите страни да могат да открият и осъществят общ метод за реализиране на общите ни цели в района ", съобщи служителят при изискване за анонимност.

Инициативата идва в миг, когато администрацията на президента Джо Байдън слага все по-голям акцент върху съдействието в региона на околната среда по света, в това число върху здравето на океаните.

Администрацията към този момент е сложила висок приоритет на Тихия океан, който се преглежда като зона на евентуален спор на фона на бързия напредък на Китай.

Официалният представител съобщи, че новата атлантическа група ще се стреми да развива " устойчива океанска стопанска система " и да поддържа здравето на океана, в това число посредством справяне с изменението на климата и морските екосистеми. Тя ще търси и способи за възстановяване на морското ръководство, в това число посредством възстановяване на съдействието в региона на интервенциите по търсене и избавяне и битката с пиратството.

При утвърждение от страна на Конгреса администрацията на Байдън ще отдели още 100 млн. $ през идната година за тези старания, в допълнение към към 400 млн. $, които към този момент се изразходват всяка година за морски начинания в Атлантическия океан, съобщи служителят.

Инициативата включва Бразилия седмици преди изборите в атлантическата страна, където президентът Жаир Болсонаро - съдружник на бизнеса, който от дълго време е песимистичен във връзка с климата - изостава в изследванията за конкуренцията за нов мандат. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР