Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече днес изключително укрепването

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече днес изключително укрепването
Коментари Харесай

Блинкън приветства изключителното разширяване на връзките в областта на отбраната с Филипините

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова през днешния ден " извънредно " укрепването на връзките в региона на защитата с Филипините. По думите му разширението на съюзите, осъществявано от Вашингтон, не е ориентирано против Китай, съобщи Ройтерс.

По време на визитата си във Филипините Блинкън съобщи, че дейностите на Китай в Южнокитайско море са провокирали необятна интернационална реакция и Съединени американски щати са се заели с интензивна дипломация за одобряване на интернационалното право.

" Безпокоим се от дейностите (на Китай), които заплашват общата ни визия за свободен и отворен Индо-тихоокеански район, в това число в Южнокитайско море и в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Филипините ", съобщи Блинкън на конференция дружно с филипинския си сътрудник.

Връзките сред Филипините и Китай се утежниха на фона на многократни разправии по отношение на филипинската  изключителната икономическа зона, като Манила упрекна бреговата защита на Китай в осъществяване на  агресивна политика.

Пекин, който претендира за суверенитет над съвсем цялото Южнокитайско море, твърди, че филипинските плавателни съдове навлизат в негови териториални води.

Китай съобщи, че Съединени американски щати нямат законно право да се намесват в Южнокитайско море. „ Съединените щати не са част от Южнокитайско море и (следователно) нямат право да се намесват в разногласията сред Китай и Филипините “, сподели представителят на китайското външно министерство Ли Цзян пред кореспонденти.

" Военното съдействие сред Съединени американски щати и Филипините не трябва да накърнява суверенитета и морските права и ползи на Китай в Южнокитайско море, а още по-малко да се употребява да поддържа противозаконната позиция на Филипините ", съобщи Ли на постоянен брифинг.

Спорът сред Пекин и Манила съответствува със усилването на военните връзки сред Филипините и Съединени американски щати през последната година, като Манила съвсем удвои броя на базите си, налични за американските сили, в това число три нови обекта, ситуирани покрай Тайван.

Филипините и Съединени американски щати са обвързани с контракт за взаимно съдействие от 1951 година, по силата на който би трябвало да се пазят взаимно при положение на нахлуване.

Блинкън през днешния ден акцентира, че съглашението е " желязно ", добавяйки, че то се отнася и до въоръжените набези против филипинските въоръжени сили, търговски кораби и въздухоплавателни средства, в това число тези на бреговата защита, където и да е в Южнокитайско море.

Той също по този начин съобщи, че ще се разширят и икономическите връзки със Съединени американски щати, като се предлага поддръжка за филипинското произвеждане с оглед за диверсифициране на веригите за доставки.

Външният министър на Филипините Енрике Манало съобщи, че предизвикването е по какъв начин да се поддържат и усъвършенстват връзките със Съединени американски щати, като изрече признателност към Вашингтон за поддръжката  при неотдавнашните разногласия с Китай в Южнокитайско море, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР