Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на руските

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на руските
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия, че използва украинска АЕЦ за щит

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова дейностите на съветските сили наоколо до най-голямата атомна електроцентрала в Украйна " връх на безотговорността " и упрекна Москва, че употребява АЕЦ Запорожие като " нуклеарен щит " против нападенията на украинските сили, заяви Ройтерс.

През март Русия към този момент беше упрекната, че изстрелва снаряди в рискова непосредственост до централата, която беше завладяна от нейни сили през първите седмици на нашествието в Украйна.

Вашингтон е " надълбоко смутен ", че Москва наподобява употребява централата като военна база и стреля по украинските сили от места наоколо до нея, съобщи Блинкън нощес след договарянията за нуклеарното неразпространение в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Разбира се, украинците не могат да отвръщат на стрелбата, с цел да не се случи ужасяващ случай с атомната централа ", добави той.

Действията на Русия минават оттатък потреблението на " човешки щит ", добави Блинкън, като ги дефинира като потребление до " нуклеарен щит ".

По-рано през вчерашния ден украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи в Туитър, че Киев е получил немски ракетни системи за залпов огън MARS II и благодари на Германия и персонално - на колежката си Кристине Ламбрехт, заяви ДПА.

Системата може да изстрелва ракети с друго деяние , в това число с джипиес ориентиране. Обхватът ѝ може да доближи над 100 км.

Това е третата система с огромен обсег, доставена на Запада от Украйна, отбелязва ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР