Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и израелският външен министър

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и израелският външен министър
Коментари Харесай

Блинкън и Лапид обсъдиха войната в Украйна и ядрената сделка с Иран


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и израелският външен министър Яир Лапид се срещнаха през днешния ден в латвийската столица Рига, с цел да обсъдят дипломатическата самодейност на Израел за преустановяване на войната на Русия с Украйна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Двамата ще обсъдят и договарянията във Виена по вероятното обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година сред Иран и международните сили, съобщи при започване на срещата Лапид пред публицисти.

Блинкън и Лапид се срещат, откакто израелският министър председател Нафтали Бенет беседва с съветския президент Владимир Путин в Москва предходната седмица по искане на Украйна.

Лапид акцентира, че Израел е сътрудник в световните старания, имащи за цел да се обясни, че войната в Украйна би трябвало да бъде спряна.

" Начинът да се спре войната е да се водят договаряния ", сподели той.

Блинкън съобщи, че Съединени американски щати правят оценка всички старания на съдружниците си, ориентирани към намирането на " някаква опция за преустановяване на войната ", и настоя, че всяко решение би трябвало да подсигурява независимостта и териториалната целокупност на Украйна.

Русия назовава акцията си " специфична военна интервенция " за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Украйна и нейните западни съдружници обявиха, че дейностите на Русия са просто предлог за навлизане за завземане на страна с население от 44 милиона души.

Лапид съобщи, че се среща с Блинкън в миг, " в който международният ред се трансформира ", имайки поради както войната в Украйна, по този начин и договарянията за възкръсване на нуклеарната договорка с Иран от 2015 година В събота Русия съобщи, че западните наказания, наложени против нея поради Украйна, са се трансформирали в спънка за договорката с Иран.

Въпреки че не е страна в нуклеарните договаряния сред Иран и международните сили във Виена, Израел се е съветвал със Съединени американски щати с вярата да има по-голямо въздействие върху вероятно възобновление на договорката с Техеран от 2015 година, която беше реализирана макар неговите възражения.

" Не е загадка, че имаме разлики по този въпрос, само че това е диалог сред съдружници, които имат обща цел, която е
да се предотврати превръщането на Иран "   в страна на нуклеарния предел, т.е. такава, която може бързо да трансформира мирновременната си атомна стратегия в способна да сътвори нуклеарно оръжие, съобщи Лапид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР